Rotterdamse kwesties: de kwetsbare kant van de stad
Tegen welke taboes lopen jongerenwerkers aan? Hoe heftig is seksuele intimidatie in de Rotterdamse clubs? En is er in een hyperdiverse stad als Rotterdam sprake van racisme in de zorg? Voor de serie ‘Rotterdamse kwesties: de kwetsbare kant van de stad’ dook IDEM in de gevoelige onderwerpen die tekenend (lijken te) zijn voor Rotterdam.
In 2019 en 2020 gingen de netwerkers, onderzoekers en redacteur van IDEM op zoek naar deze gevoelige onderwerpen. Welke onderwerpen, die raakten aan de thema’s inclusie, discriminatie, man/vrouw-emancipatie en LHBTIQ+-emancipatie, werden het meest gevoeld in de Rotterdamse samenleving? De Gebiedsbeelden, waarvoor in 2016 en 2017 onderzoek is verricht naar deze thema’s in de veertien stadsgebieden van Rotterdam, vormden de leidraad voor de keuze. Tijdens gesprekken met netwerkpartners bleek bij welke van de eerder in kaart gebrachte onderwerpen de meeste urgentie werd gevoeld.
Hoewel bepaalde onderwerpen meer in het ene stadsgebied leefden dan in het andere, bleken de kwesties vooral stadsbreed aan de orde te zijn. Of het nu gaat om de vertrouwensband tussen jongerenwerkers en jongeren, de invloed van verenigingen, of vaderbetrokkenheid: de artikelen leverden inzichten op die interessant kunnen zijn voor professionals in heel Rotterdam.
Daarom besloten we deze artikelen te bundelen, om de opgedane kennis en de beschreven ervaringen te delen met de rest de stad. De reflecties van de vele professionals, actieve vrijwilligers, deskundigen en ervaringsdeskundigen die we hebben gesproken, vormen een belangrijke informatiebron voor andere Rotterdammers. Vanzelfsprekendheden worden onder de loep genomen, er worden ideeën aangedragen om op een andere manier naar bepaalde kwesties te kijken en er zijn creatieve manieren gevonden om inclusiever te werken. We hopen dat deze bundel professionals inspireert om de thema’s inclusie, discriminatie, man/vrouw-emancipatie en LHBTIQ+-emancipatie meer ruimte te geven in het dagelijks werk. Laten we ook de kwetsbare kanten van de stad omarmen. Laten we ervoor zorgen dat iedere Rotterdammer de ruimte vindt en krijgt om zichzelf te zijn. Want wie vragen durft te stellen over vanzelfsprekendheden, ziet vanzelf hoeveel er nog te winnen is.
De reeks is nu gebundeld en hieronder te downloaden!
Liever de artikelen los van elkaar lezen? Klik op de titels in de inhoudsopgave hieronder.
- Taboes als trend: hoe praten welzijnswerkers over het onbespreekbare?
- #metoo in de Rotterdamse nachthoreca: wat kunnen we eraan doen?
- Racisme in de ouderenzorg: het verhaal van Yuna
- “Niemand vraagt ooit hoe het is op Zuid” – de ervaringen van jongeren in ‘verhippende’ wijken op Zuid
- Aan vrijwilligers geen gebrek: het geheim van House of Hope
- De teloorgang van het tafelkleedje: op weg naar een inclusieve en toekomstbestendige dementievriendelijkheid
- Tussen crimineel en kwetsbaar: hoe gaat de politie om met meldingen over ‘personen met verward gedrag’?
- Respect op de regenboogtrap: hoe gaan middelbare scholen om met seksuele diversiteit?
- Zelfstandige gemeente of deelgebied: verenigingsleven blijft in DNA van Rozenburg
- Van kostwinner tot huisvader: vaderbetrokkenheid in Rotterdam
- Jongerenwerk in Rotterdam-Noord: “Ook met slechte kaarten kun je winnen”
- Geen 18, geen druppel? Alcoholgebruik onder jongeren in Pernis als sociale norm
- Hoek van Holland: dorps maar niet gesloten
Laatste nieuws
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: