Hete hangijzers in de klas

Hete hangijzers in de klas

Racisme, religie, seksuele diversiteit en genderdiversiteit: het blijke hete hangijzers in het voortgezet onderwijs in Rotterdam. De thema’s liggen gevoelig en kunnen tot verhitte discussies leiden tussen leerlingen. Docenten weten niet altijd hoe ze deze gesprekken in goede banen moeten leiden.
 
Lastige onderwerpen op een constructieve manier bespreekbaar maken is een van de uitdagingen die worden genoemd in het onderzoek van IDEM Rotterdam naar gelijke kansen in het Rotterdamse voortgezet onderwijs. Daarom organiseren we twee online Kennisateliers voor onderwijsprofessionals om concreet met deze uitdaging aan de slag te gaan.
 
We bespreken niet alleen dit belangrijke onderzoeksresultaat, maar presenteren ook onze ‘meetladder’, een tool voor onderwijsprofessionals om het thema inclusie bespreekbaar te maken. Tijdens de uitgebreide werksessie van RAVILOK krijgen jullie praktische tips en handvatten om verhitte discussies om te buigen naar een constructieve dialoog. Het online Kennisatelier op 19 september focust op het thema seksuele en genderdiversiteit; op 28 september gaat het over culturele en etnische diversiteit.
 
Neem deel aan een of beide Kennisateliers – meld je snel aan!

Praktische informatie

Datum
Dinsdag 19 september 2023, van 15.30 uur tot 17.00 uur (seksuele en genderdiversiteit) en/of
Dinsdag 28 september 2023, van 15.30 tot 17.00 uur (racisme)

Waar?
Online, na aanmelding ontvang je een Microsoft Teams-link. 

Voor wie? 
Rotterdamse (onderwijs)professionals die meer willen weten over het IDEM-onderzoek naar diversiteit en inclusie in het Rotterdamse voortgezet onderwijs en die meer toepasbare kennis en deskundigheid willen als het gaat om gevoelige thema’s bespreekbaar maken.

Programma (voorlopig)

19 september 2023
15.30 uur opening en kennismaking
15.40 uur onderzoeksresultaten en introductie meetladder
16.05 uur korte pauze
16.10 uur workshop over handelingsmogelijkheden om respectvol en inclusief seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar te maken – door Farah Ramezani van RAVILOK
16.50 uur afsluiting

28 september 2023
15.30 uur opening en kennismaking
15.40 uur onderzoeksresultaten en introductie meetladder
16.05 uur korte pauze
16.10 uur workshop over handelingsmogelijkheden om respectvol en inclusief in gesprek te gaan over culturele en etnische diversiteit – door Farah Ramezani van RAVILOK
16.50 uur afsluiting

IDEM Rotterdams Nazomers Netwerkcafé

IDEM Rotterdams Nazomers Netwerkcafé

Rotterdam door een andere zonne(bril)

De zomervakantie is voorbij, iedereen moet weer aan de bak. Maar niet voordat we onze vakantieverhalen en nieuwe inzichten hebben gedeeld met collega’s en netwerkpartners.

Elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en elkaar meenemen in andere perspectieven is een belangrijke manier om jezelf te ontwikkelen. Vooral als het gaat om inclusiever (leren) lijken naar je stad. IDEM Rotterdam faciliteert deze ontmoeting tijdens het Nazomers Netwerk Café.

We nemen jullie mee in onze verhalen door jullie kennis te laten maken met een tentoonstelling en voorstelling die op hun eigen manier de verbeelding prikkelen. En we nodigen jullie uit om tijdens een drankje en hapje verhalen te delen, waarmee andere professionals de stad door een andere bril bekijken.

Kom naar ons Nazomers Netwerkcafé en laat je inspireren om weer inclusief aan de slag te gaan!

Praktische informatie

Datum
Donderdag 7 september 2023, van 14.30 uur tot 18.00 uur

Waar?
Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, Rotterdam 

Voor wie? 
Rotterdamse professionals die zich (willen gaan) inzetten voor een inclusieve stad en met elkaar kennis en ideeën willen uitwisselen over de thema’s inclusie, discriminatie, LHBTIQ+ en emancipatie.

Programma (voorlopig)

14.30 uur inloop  met tentoonstelling Choreographed Events van Bogomir Doringer
Een tentoonstelling waar je wordt uitgedaagd om perceptie van de werkelijkheid en de kennissystemen die deze vormen te bevragen.
15.00 uur welkom door dagvoorzitter
15.05 uur Verhaal IDEM: een OEN durven zijn
Een verhaal over blinde vlekken, goede bedoelingen en blijven leren     
15.15 uur Garage Rotterdam over het project Carpool
Een podium bieden, netwerken, uitwisseling en samenwerking met maatschappelijke organisaties. Om samen met hen maatschappelijk thema’s via kunst toegankelijk te maken voor ene breed en divers publiek.
15.25 uur Verhaal over de tentoonstelling  
15.45 uur pauze   
15.50 uur Tour d’Amour – verhalen van roze ouderen
16.50 uur netwerkgelegenheid met drankje en hapje / bekijken tentoonstelling  

Kennisatelier: Doe jij alsof voor veiligheid

Kennisatelier: Doe jij alsof voor veiligheid

IDEM Kennisatelier over veiligheid(sbeleving) van LHBTIQ+ personen in Rotterdam

Posters over gendertwijfel, protesten tegen dragqueens of belaging van jongeren in hun safe space: LHBTIQ+ personen ervaren de laatste jaren veel onbegrip of zelfs haat. Deze haat lijkt uit conservatieve hoek te komen en in omvang en ernst toe te nemen.  

De Monitor Discriminatie regio Rotterdam bevestigt dit beeld. Geslacht en seksuele gerichtheid zijn de derde en vierde meest gemelde discriminatiegronden bij antidiscriminatievoorzieningen. Bij de politie staat seksuele gerichtheid op de tweede plek. Er kwamen meldingen binnen van incidenten waarbij mensen bewust vanwege hun seksuele gerichtheid zijn uitgescholden, mishandeld of bedreigd.  

Deze toegenomen dreiging levert een dilemma op voor LHBTIQ+ personen. Enerzijds is zichtbaarheid, ontmoeting en kennismaking een bewezen effectieve methode om op lange termijn vooroordelen tegen te gaan en acceptatie te vergroten. Maar wat als die zichtbaarheid op de korte termijn vooral zorgt voor negatieve reacties, haat of intimidatie? 

Je veilig voelen is essentieel om te kunnen participeren in de samenleving. Wat kunnen zelforganisaties, maatschappelijke organisaties en instanties doen om te zorgen voor een veilige samenleving voor LHBTIQ+ personen? En wat kun je als professional bijdragen, zodat iedere Rotterdammer zichtbaar zichzelf kan zijn? Denk en praat over mee tijdens ons Kennisatelier!  

Praktische informatie

Wanneer? 
Donderdag 25 mei 2023, van 14.00 uur tot 17.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur)  

Waar?
Actiegroep Oude Westen, Gaffelstraat 1-3 Rotterdam 

Voor wie? 
Rotterdamse professionals die willen meedenken over het vergroten van de inclusie en veiligheid(sbeleving) van LHBTIQ+ personen.

Programma (voorlopig)

13.30 uur inloop  
14.00 uur welkom door dagvoorzitter en kennismaking 
14.15 uur Achtergrond: waarom werkt zichtbaarheid en contact?  
15.00 uur ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal + Q&A  
15.30 uur pauze  
15.40 uur situatieschets: huidig beleid   
15.50 uur groepsgesprekken: welke uitdagingen komen we tegen in de praktijk?  
16.00 uur werksessie: van cirkel van invloed naar netwerk van krachten 
16.35 uur plenaire terugkoppeling en afsluiting 
17.00 uur netwerkgelegenheid met drankje en hapje 

IDEM Kennisatelier over diversiteitsensitief werken

IDEM Kennisatelier over diversiteitsensitief werken

Met sommige cliënten maar geen ‘klik’ vinden, niet durven te vragen naar iemands genderidentiteit of geen grip krijgen op iemands hulpvraag vanwege een taalbarrière. Naast handelingsverlegenheid kunnen vooroordelen en blinde vlekken een rol spelen in de hulpverlening, terwijl niet alle professionals zich hier bewust van zijn. Dat beïnvloedt de kwaliteit van de ondersteuning en hulp aan diverse Rotterdammers.    

IDEM Rotterdam deed onderzoek naar cultuursensitief werken in het Rotterdamse welzijnswerk. Tijdens dit Kennisatelier deelt onderzoeker Inte van der Tuin de belangrijkste resultaten. Een relevant inzicht is dat professionals moeite hebben met de nadruk op ‘cultuur’, omdat veel meer factoren dan migratieachtergrond van belang zijn in het leven van een cliënt. 

Daarnaast presenteert Movisie hun diversiteitsvlechtwerk, een methodiek voor diversiteitsensitief werken. Dit vlechtwerk helpt professionals om zich bewust te worden van verschillende diversiteitsfactoren en leert je over inclusie, intersectionaliteit en uitsluiting. 

Wil jij meer weten over cultuur- en diversiteitsensitief werken? Wil je meedenken over de inzet van de vlechtwerk-methodiek? En meepraten over wat er in Rotterdam nodig is om deze werkwijzen te versterken? Meld je dan nu aan!    

Praktische informatie

Wanneer? 
Donderdag 13 april 2023, van 13.30 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.00 uur) 

Waar?
Wijkcentrum Post West, Tidemanstraat 80, Rotterdam 

Voor wie? 
Rotterdamse welzijnswerkers en andere professionals die meer willen weten over diversiteitsensitief werken en willen brainstormen over mogelijkheden om de sensitiviteit van professionals te vergroten.

Programma (voorlopig)

13.00 uur inloop 
13.30 uur welkom door dagvoorzitter
13.35 uur kennismakingsspel  
13.50 uur presentatie onderzoek cultuursensitief werken in het Rotterdamse welzijnswerk 
14.20 uur groepsgesprekken over behoeften van (welzijns)professionals 
14.50 uur pauze 
15.10 uur presentatie diversiteitsvlechtwerk door Movisie  
15.40 uur brainstormen over werken met het vlechtwerk 
16.30 uur afsluiting en gelegenheid voor netwerken met hapje en drankje 

Kennisatelier: ‘Kleine opmerking, grote impact’

Kennisatelier: ‘Kleine opmerking, grote impact’

IDEM Kennisatelier over micro-agressies
in het beroepsonderwijs

Verkeerde verwachtingen over je niveau, complimenten over je Nederlands of aannames over je studiekeuze in relatie tot je gender: studenten hebben vaak te maken met micro-agressies. Dat zijn alledaagse opmerkingen, handelingen of vragen die onschuldig lijken, maar schadelijk zijn omdat ze stereotypen in stand houden. Terwijl juist school een veilige en gelijkwaardige plek zou moeten zijn voor alle studenten.  

Tijdens het Kennisatelier vertellen studenten over hun ervaringen met micro-agressie. Welke impact heeft het op hun dagelijks leven en op hun schoolprestaties? Welke behoeften hebben zij als het gaat om contact met docenten of andere onderwijsprofessionals? En wat kun je als onderwijsprofessional doen om alert te zijn op (onbedoelde) micro-agressies van jezelf, collega’s of studenten?  

Na dit Kennisatelier heb jij meer kennis over micro-agressies en neem je handvatten mee naar huis om deze subtiele vorm van discriminatie bespreekbaar te maken, voor omstanders, slachtoffers en daders.

Praktische informatie

Wanneer? 
Donderdag 23 februari 2023, van 13.30 uur tot 17.00 uur  

Waar?
Zadkine Rotterdam Centrum – Evenementenplein, Benthemplein 15, Rotterdam

Voor wie? 
Rotterdamse (onderwijs)professionals en studenten die meer willen weten over micro-agressies en hoe zij inclusief kunnen worden en/of blijven voor collega’s en studenten. 

Programma (voorlopig)

13.30 uur inloop

14.00 uur welkom door dagvoorzitter Hilda van Reeuwijk

14.10 uur korte kennismaking

14.20 uur presentatie micro-agressies

15.00 uur in gesprek met ervaringsdeskundige studenten

15.30 uur pauze

15.50 uur vraaggesprek met ervaringsdeskundige onderwijsprofessional 

16.20 uur presentatie project Rotterdam voorbij discriminatie

16.30 uur evaluatie + afsluiting met hapje en drankje