Met sommige cliënten maar geen ‘klik’ vinden, niet durven te vragen naar iemands genderidentiteit of geen grip krijgen op iemands hulpvraag vanwege een taalbarrière. Naast handelingsverlegenheid kunnen vooroordelen en blinde vlekken een rol spelen in de hulpverlening, terwijl niet alle professionals zich hier bewust van zijn. Dat beïnvloedt de kwaliteit van de ondersteuning en hulp aan diverse Rotterdammers.    

IDEM Rotterdam deed onderzoek naar cultuursensitief werken in het Rotterdamse welzijnswerk. Tijdens dit Kennisatelier deelt onderzoeker Inte van der Tuin de belangrijkste resultaten. Een relevant inzicht is dat professionals moeite hebben met de nadruk op ‘cultuur’, omdat veel meer factoren dan migratieachtergrond van belang zijn in het leven van een cliënt. 

Daarnaast presenteert Movisie hun diversiteitsvlechtwerk, een methodiek voor diversiteitsensitief werken. Dit vlechtwerk helpt professionals om zich bewust te worden van verschillende diversiteitsfactoren en leert je over inclusie, intersectionaliteit en uitsluiting. 

Wil jij meer weten over cultuur- en diversiteitsensitief werken? Wil je meedenken over de inzet van de vlechtwerk-methodiek? En meepraten over wat er in Rotterdam nodig is om deze werkwijzen te versterken? Meld je dan nu aan!    

Praktische informatie

Wanneer? 
Donderdag 13 april 2023, van 13.30 uur tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.00 uur) 

Waar?
Wijkcentrum Post West, Tidemanstraat 80, Rotterdam 

Voor wie? 
Rotterdamse welzijnswerkers en andere professionals die meer willen weten over diversiteitsensitief werken en willen brainstormen over mogelijkheden om de sensitiviteit van professionals te vergroten.

Programma (voorlopig)

13.00 uur inloop 
13.30 uur welkom door dagvoorzitter
13.35 uur kennismakingsspel  
13.50 uur presentatie onderzoek cultuursensitief werken in het Rotterdamse welzijnswerk 
14.20 uur groepsgesprekken over behoeften van (welzijns)professionals 
14.50 uur pauze 
15.10 uur presentatie diversiteitsvlechtwerk door Movisie  
15.40 uur brainstormen over werken met het vlechtwerk 
16.30 uur afsluiting en gelegenheid voor netwerken met hapje en drankje