‘We moeten meer van elkaar leren’
“Rotterdam heeft een berg expertise in huis als het gaat om de aanpak van integratie, (homo-) emancipatie en antidiscriminatie maar organisaties werken vaak te geïsoleerd en kennis wordt onvoldoende gedeeld. Hier gaat het Stedelijk Expertisecentrum Rotterdam verandering in brengen”, zegt Cyriel Triesscheijn, directeur van RADAR/ Art.1.
“We gaan dus niet per se meer kennis verzamelen, want die is er al genoeg. Het gaat erom meer van elkaar te leren, door kennis en expertise op zo’n manier te delen dat ons netwerk er direct mee aan de slag kan. Die informatie is bij mijn weten nog niet te vinden in een bibliotheek.”
Wat maakt RADAR/ Art. 1 de beste partij om het Stedelijk Expertisecentrum op te zetten?
“De gemeente heeft ons na een aanbestedingstraject de opdracht gegund. We waren de duurste partij maar kregen de meeste punten voor kwaliteit. Het betekent dat we ook de middelen hebben gekregen om die hoge kwaliteit waar te maken. Wat RADAR/ Art.1 uniek maakt, is dat we veel ervaring hebben met het verzamelen en analyseren van data. We zijn in staat om uit een enorme berg informatie de essentie te halen en die onder de aandacht te brengen van onder andere het gemeentebestuur en de politie: partijen met het vermogen om in te grijpen of zaken te agenderen.”
Wat vind je van het systeem van aanbestedingen?
“We zijn natuurlijk superblij dat ons alle aanbestedingen zijn gegund waarop we hebben ingetekend. Maar ik maak er geen geheim van dat ik vraagtekens heb bij het huidige systeem. Een aanbesteding is een enorme klus, zelfs voor een relatief robuuste organisatie als RADAR. Vrijwilligersorganisaties maken hierdoor nauwelijks een kans, dus dan blijf je met een paar aanbieders over. Maakt dat de markt beter en transparanter, vraag ik me dan af?”
Is het wegvallen van de kenniscentra een gemis?
“Voor de komst van het Stedelijk Expertisecentrum telde Rotterdam vier kenniscentra, waarvan RADAR/Art. 1 er één was. Het Rotterdams Kenniscentrum Diversiteit heeft de deuren gesloten, Dona Daria (emancipatie) en Rotterdam V (homo-emancipatie) gaan door. Het Stedelijk Expertisecentrum kan alleen floreren in een omgeving met andere, sterke organisaties. We hebben Dona Daria en Rotterdam V uitgenodigd om samen rond de tafel te gaan zitten. We moeten in de nieuwe situatie opnieuw elkaars sterke punten ontdekken en coalities aangaan. Dat geldt overigens niet alleen voor de kenniscentra maar voor alle organisaties in de stad.“
Dus de deur van het Stedelijk Expertisecentrum staat voor iedereen open?
“We zoeken de samenwerking. Zeker, de deur staat wagenwijd open maar daar laten we het niet bij. We gaan actief op pad en kloppen bij organisaties aan om ze uit te nodigen en te vragen wat ze nodig hebben. We moeten niet alleen op aanbod sturen – kijken naar wat wij kunnen betekenen – maar vooral de vraag zoeken. Waar loop je tegenaan in je gebied, wat heb je nodig?”
“De mensen die in praktijk bezig zijn met weerbarstige vraagstukken, werken vaak geïsoleerd en hebben geen weet van andere mensen of organisaties die met hetzelfde probleem bezig zijn. Als men elkaar nog niet gevonden heeft, gaan wij de lijntjes leggen. We moeten voorkomen dat ieder voor zich het wiel gaat uitvinden.”
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: