Door Gregor Walz

De expertise in de stad op het gebied van integratie, discriminatie en (lhbt-) emancipatie bundelen, verspreiden en uitwisseling faciliteren. Dat doel hadden we ons als IDEM Rotterdam begin van dit jaar gesteld. Want, zo dachten we: die expertise hoeven we niet opnieuw uit te vinden, die is al overal aanwezig. Maar klopte die aanname wel?Nu, een jaar later, kunnen we met een gerust hart vaststellen dat we het bij het rechte eind hadden. Er is geen gebrek aan kundige, gedreven professionals in Rotterdam met een berg aan expertise op de IDEM-thema’s. Met elk nieuw netwerkgesprek kwamen we weer nieuwe stichtingen, bedrijven of mensen op het spoor die zich hard maken voor hun stad, gebied, wijk of straat. Niet alleen de usual suspects, maar juist ook nieuwe opkomende initiatieven die baat hebben bij het platform dat IDEM biedt. Ook als schakel tussen gemeente en organisaties heeft IDEM in het eerste jaar een logische rol vervuld. Want niet iedereen weet zomaar welke ambtenaar nou dat ene thema in haar of zijn portefeuille heeft – en andersom kan een ambtenaar onmogelijk op de hoogte zijn van alles wat er in de stad gebeurt.

Armoede belangrijk thema

Bij de Kennisateliers bleek dat er op alle thema’s actuele en belangrijke vraagstukken te bespreken zijn: of het nu gaat om lhbt-veiligheid voor het Kennisatelier lhbt-emancipatie, huiselijk geweld voor het Kennisatelier emancipatie m/v, het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking voor het Kennisatelier discriminatie en de vraag naar de Rotterdamse identiteit voor het Kennisatelier integratie. Maar er was ook veel overlap: zo wilden alle Kennisateliers met het thema armoede aan de slag en zitten sommige organisaties in twee of zelfs drie Kennisateliers. De kruisbestuiving tussen die Kennisateliers en, belangrijker nog, tussen de Kennisateliers en de gebiedsnetwerken, biedt veel potentie.

Onderwerpen die leven in de stad

Onze gebiedsaanpak stond in 2016 volledig in het teken van het creëren van bewustzijn voor de IDEM-thema’s en het identificeren van de behoeften van professionals en actieve burgers. We waren bezig met vragen als: wat speelt er in de verschillende wijken, wat zien professionals, wie is waar mee bezig? En wat kan IDEM doen om ze te ondersteunen? Hoewel we nog niet alle stadsgebieden hebben bezocht, is inmiddels wel duidelijk dat onze thema’s stadsbreed leven. Ook waar gezegd wordt “dit speelt hier niet”, blijkt na even doorvragen en doorpraten meer aan de hand. Het kan bijvoorbeeld gaan om spanningen tussen jong en oud in de wijk, angsten voor radicalisering, onzichtbaarheid van seksuele diversiteit in de buurt, of seksuele intimidatie op straat.

Nieuwe ambities

Het was voor ons een jaar van veel ‘eerste keren’. Een eerste nieuwsbrief, een eerste grote IDEM-bijeenkomst bij de lancering, een eerste Kennisatelier, een eerste wijklunch en een eerste Stadsbeeld of gebiedsrapportage. Ook in 2017 zal er voor ons een hoop te ontdekken en te leren zijn. Ambities zijn er in ieder geval:

We gaan het IDEM-netwerk uitbreiden en verstevigen. Daarbij zetten we ook in op de kruisbestuiving tussen de deskundigen in de Kennisateliers en de professionals en vrijwilligers in de gebieden. In de Kennisateliers gaan we verder met de tweejarenplanning per Kennisatelier, waarbij we er nog meer op moeten letten dat we ook daadwerkelijk afspraken maken over welke partners de verschillende thema’s verder gaan oppakken.

Op gebiedsniveau kunnen we nu actief aan de slag: met concrete ondersteuning op basis van de behoefte die we in 2016 hebben geïdentificeerd. Naast presentaties van de gebiedsrapportages zullen we dus in de vorm van trainingen, workshops of andere trajecten ondersteuning bieden aan de gebiedsnetwerken. Natuurlijk komen er ook weer stadsbrede bijeenkomsten, nieuwsbrieven, factsheets enzovoort.

Ruimte geven

Plannen genoeg dus. Onze uitdaging zal ook zijn om op het juiste moment een stapje terug te doen en onze partners de ruimte te geven om het initiatief te nemen. Anders gaan we het wiel toch weer opnieuw uitvinden. En dat zouden we nou juist niet doen.

 
[print-me]