Een banaan op het veld gooien tijdens een voetbalwedstrijd, is dat racistisch? Helemaal niet, herhaalde directeur Eric Gudde van Feyenoord deze maand tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij wil niets weten van de beschuldigingen door de UEFA na het Europa League-duel tegen AS Roma: de banaan was gewoon een gimmick.

Een onhandige grap of niet, discriminatie blijft een hardnekkig verschijnsel op de voetbaltribunes. Dat werd onlangs weer eens onderstreept met de racistische spreekkoren door de ADO-aanhang tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Het leidde tot verhitte discussies over wat wel of niet gedaan had moeten worden om de spreekkoren het zwijgen op te leggen. Oud-voetballer Clarence Seedorf zei dat donkere spelers erboven moeten staan. Maar zo makkelijk komen de schreeuwers er hier niet vanaf. Degenen die geïdentificeerd konden worden krijgen een stadionverbod. Hun namen worden doorgegeven aan het OM, dat een onderzoek start.

Scheldkoren

Discriminerende spreekkoren kunnen strafrechtelijk worden aangepakt door artikelen 137c en 137d in het strafrecht, zo is te lezen in de factsheet Discriminatie en Sport van RADAR. Volgens de KNVB is sprake van een scheldkoor “in alle gevallen waarin kwetsende, beledigende, bedreigende, racistische en of discriminerende teksten vanaf de tribune worden geroepen.” Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme noteerde in het seizoen 2014-2015 69 incidenten met scheldkoren, maar dit is waarschijnlijk alleen maar het topje van de ijsberg. Naast de strafrechtelijke vervolging, kan de KNVB bij verbaal geweld een stadionverbod opleggen van vijf jaar plus een onvoorwaardelijke boete van 450 euro.

Sportvelden

Niet alleen in het betaald voetbal maar ook op de sportvelden van de verenigingen in den lande is aandacht voor discriminatie hard nodig. In het actieplan Naar een veiliger sportklimaat, dat is ontwikkeld door sportbonden, Nederlandse gemeenten en landelijke overheid, wordt discriminatie expliciet genoemd als een van de misstanden die bestreden moet worden, naast bijvoorbeeld seksuele intimidatie en bedreigingen.

Meer informatie is te vinden op de factsheet Discriminatie en Sport van RADAR