Iedere maand wordt onze Kennisbank aangevuld met de nieuwste onderzoeken en publicaties op het gebied van inclusie, discriminatie en (LHBTIQ+)emancipatie. In de rubriek ‘Nieuw in de Kennisbank’ lichten we iedere maand een van de publicaties uit. Deze keer een publicatie van Nieuwscheckers: Hoe Forum-politici antisemitisme versterken op Twitter : Kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar antisemitisme in accounts die worden geretweet door FVD-politici.

Politici van Forum voor Democratie retweeten regelmatig antisemitische accounts. Door die retweets weven en verstevigen FVD-politici een netwerk waarin het normaal is om te beweren dat de Rothschilds de wereld beheersen en dat George Soros achter het coronavirus en migratie naar Europa zit. Een netwerk waarin ook nog extremere haatberichten worden getolereerd, zoals dat Joden kinderbloed drinken en proberen de wereldbevolking te vergiftigen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwscheckers en Textgain.

Ook zonder dat ze zelf antisemitische berichten retweeten, vergroten FVD-politici het bereik en de status van antisemitische accounts. Ze onderscheiden zich daarin van politici van andere partijen. Anders dan politici van BIJ1, D66, DENK, GL, PVV en SGP retweeten FVD-politici structureel accounts die antisemitische berichten verspreiden.

De twee belangrijkste categorieën in de antisemitische tweets zijn hardcore en diffuus antisemitisme. De eerste soort richt zich expliciet tegen Joden en maakt deel uit van de kernboodschap van de accounts. De tweede kenmerkt zich door antisemitische stereotypen en verhaalmotieven, maar is verweven met andere complottheorieën zoals QAnon en de Great Reset.

Meer dan 10 procent van de Twitter-activiteit van de onderzochte FVD-politici bestond uit het liken en retweeten van ‘diffuus antisemitische’ accounts. Voor de PVV ligt dit getal op 2 procent, voor de willekeurige steekproef op iets minder dan 1 procent en voor alle andere partijen op 0. Na FVD-politici, gevolgd door PVV-politici, bleken Twitter -accounts uit de willekeurige steekproef het meeste antisemitisme te verspreiden.

Dit onderzoek is gebaseerd op een kwalitatieve analyse van retweets door FVD-politici (van januari 2021 tot en met medio mei 2022) en op kwantitatieve analyse van met name 100.000 tweets, retweets en likes direct geplaatst door politici van FVD, BIJ1, D66, DENK, GL, PVV en SGP (begin december 2021 tot en met eind februari 2022) en meer dan 25 miljoen willekeurig verzamelde tweets uit dezelfde periode.

Het is mogelijk om met een hoge mate van zekerheid tweets met antisemitische inhoud automatisch te detecteren. Blijkens de hoeveelheid antisemitische berichten die (vaak al jarenlang) aanwezig zijn op Twitter, handhaaft Twitter de eigen richtlijnen tegen haatdragend gedrag niet afdoende.