Dinja Horsting: “Veel professionals die eenzaamheid bij jongeren signaleren, weten niet wat ze moeten doen”
Bijna de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaart weleens eenzaamheid. De ene af en toe, de ander vaak. Jongeren die chronisch gevoelens van eenzaamheid ervaren, belanden in een neerwaartse spiraal: ze trekken zich terug, ontwikkelen negatieve gedachten over zichzelf en over de wereld, trekken zich nog verder terug… Om deze negatieve spiraal te doorbreken, bedacht de 25-jarige Dinja Horsting voor haar afstudeerproject een speciale tafelvoetbaltafel voor (eenzame) jongeren. Inmiddels rolt ze het project voor wmo radar uit over Rotterdam.
“Het is ontzettend snel gegaan sinds ik het idee kreeg voor de tafelvoetbaltafel”, vertelt Dinja Horsting, die nog maar een jaar geleden afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht aan de opleiding Kunst en Economie. “Mijn studie is er onder andere op gericht om de creatieve industrie in te zetten voor maatschappelijke doeleinden”, legt ze uit. “Voor mijn afstuderen mocht ik zelf een onderwerp kiezen. Omdat ik bij mijn opa en oma zag dat ze soms eenzaam waren – ook al waren ze nog samen en hadden ze een kind en kleinkinderen – wilde ik iets met eenzaamheid doen. Ik ging me verdiepen in de theorie en kwam er toen achter dat jongeren ook kampen met gevoelens van eenzaamheid. Daar had ik nooit bij stilgestaan, dus het sprak me heel erg aan om daar wat mee te doen.”
Coalitie Erbij
Dinja ging verder op onderzoek uit naar eenzaamheid onder jongeren en kwam op die manier in contact met Coalitie Erbij in Rotterdam. “Tijdens een stage ben ik daar aangesloten bij de Lerende Praktijk over jongeren en eenzaamheid”, zegt ze. “Hier ging ik met professionals in gesprek om een mogelijke oplossing te verzinnen. Natuurlijk kon ik het probleem niet in mijn eentje oplossen, dus ik besloot er een afstudeerproject van te maken. Dit bestond uit de speciale voetbaltafel en een campagne om het onder de aandacht te brengen: Een tegen Eenzaam.”
De voetbaltafel is geen gewone. Bij deze tafel speel je met één speler tegen twee of drie anderen. Op het veld en bij de puntentelling staan weetjes en tips over eenzaamheid. “Het idee was dat jongeren zouden denken ‘hey, tafelvoetbal’ en dan tijdens het spel het onderwerp eenzaamheid aankaarten”, legt Dinja uit. “Maar we zijn ook bezig om werkvormen bij de voetbaltafel te bedenken, om meer gestructureerd het gesprek te faciliteren over eenzaamheid bij jongeren.”
Aan het werk: Lerende Praktijk
Direct na haar afstudeerproject kreeg Dinja een baan aangeboden bij wmo radar om haar idee in de praktijk te brengen. “Inmiddels staat de voetbaltafel op het Albeda College, maar deze gaat als reizende campagne langs verschillende scholen”, vertelt Dinja. “Bovendien is de tafel nooit af: ik blijf schaven aan het concept. Dus feedback is altijd welkom!”
Naast het uitrollen van haar voetbaltafel, werkt ze bij Coalitie Erbij Rotterdam aan de Lerende Praktijk over jongeren en eenzaamheid. “Dit zijn bijeenkomsten waar professionals, ervaringsdeskundigen of studenten samenkomen in een werkgroep”, legt ze uit. “We bespreken het thema, wat we ermee willen doen in Rotterdam, hoe we kunnen samenwerken. Er is nog plek in de werkgroep, dus wie interesse heeft om mee te praten is welkom!”
Join us
Voor eenzame jongeren zelf heeft Dinja, samen met een collega van wmo radar, het project Join us naar Rotterdam gehaald. “Veel professionals die eenzaamheid signaleren bij een jongere, weten niet wat ze vervolgens kunnen doen”, legt ze uit. “Join us is een interventie waarnaar ze eenzame jongeren kunnen doorverwijzen. Hier wordt gekeken naar het probleem achter het probleem. Een jongere kan bijvoorbeeld eenzaam raken omdat hij een heel negatief zelfbeeld heeft. De jongeren gaan onder begeleiding van jongerenwerkers van wmo radar aan de slag in WORM. In groepsverband organiseren ze activiteiten. Op die manier wordt niet alleen het symptoom, eenzaamheid, bestreden, maar ook de oorzaak.”
Goed luisteren naar jongeren is dan ook het belangrijkste advies voor professionals, meent Dinja. “Neem de tijd, zorg dat je echt aandacht voor jongeren hebt. Een goed gesprek is het allerbelangrijkste begin.”
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: