More

1 april 2019 to 14 mei 2019 00:00

Bibliotheek Rotterdam

Hoogstraat 110

De expositie ‘Palet van Verzet’ toont 14 portretten van moedige vrouwen van vroeger en nu. 

Wat bindt vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in verzet gingen met vrouwen die nu in verzet komen? In elk geval een diepe verontwaardiging over misstanden in de samenleving, en de bereidheid om je eigen veiligheid op het spel te zetten. En ook: willen en kunnen zijn wie je bent. In deze expo zien we de verhalen van moedige vrouwen van toen en nu.

Verzetsvrouwen, moedige vrouwen
Je ziet de portretten van veertien vrouwen. Vijf van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog. Selma Velleman, Joke Folmer, Mia Lelivelt, Freddie Oversteegen en Betty Polak werkten met gevaar voor eigen leven voor iets waar zij in geloofden. De tentoonstelling toont ook de verhalen van negen moedige vrouwen van nu. Zij maken dagelijks opnieuw de keuze om dreiging en weerstand aan te gaan. Met onder anderen Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom) en Liesbeth Zegveld (mensenrechtenadvocaat). De tentoonstelling is samengesteld door Dineke Stam. Vormgeving door Peter Jonker. 

Vrouwenkiesrecht
De expositie is tot 14 mei 2019 te zien in de Centrale Bibliotheek, in het kader van honderd jaar vrouwenkiesrecht in Nederland en de Nationale Boekenweek. De tentoonstelling en het boek dat bij de tentoonstelling hoort zijn samengesteld door Stichting Aletta.

De tentoonstelling ‘Palet van Verzet’ is mogelijk gemakt door VfondsStichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding.