Niemand wil achter je staan in de rij voor de kassa, van computers en mobiele telefoons zal je wel geen verstand hebben en activiteiten zijn altijd ’s middags zodat je voor het avondeten weer veilig thuis zit. ”Dat betuttelen en uit de wind houden van ouderen moet maar eens afgelopen zijn. Want daar wordt niemand beter van”, vindt Heili Bassa, directeur van Pluspunt, het expertisecentrum voor senioren en participatie.

Oud zijn, het lijkt wel een handicap. Terwijl de goede kant van de medaille is dat ouderen met hun levenservaring zoveel kunnen toevoegen aan de samenleving. Wanneer zijn we oud? Heili Bassa: ”Dat is voor iedereen verschillend. Bovendien, oud zijn is vandaag de dag iets heel anders dan pakweg twintig jaar geleden. ”Maar ouderen lopen nog steeds tegen muren aan. Dan heb ik het niet alleen over bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt of bij het afsluiten van een hypotheek of verzekering, maar ook in dagelijkse situaties. Ik heb het zelf nog niet zo lang geleden meegemaakt toen ik nieuwe hardloopschoenen nodig had: de verkoper van in de twintig nam me nauwelijks serieus. Dat heeft hij overigens geweten. Het gevaar bestaat dat als je telkens zo wordt benaderd, je er ook naar gaat leven en steeds minder actief wordt.”

Schat aan ervaring

De problemen beginnen vaak met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. ”Mensen gaan met pensioen maar hun ervaring, talenten en kwaliteiten niet. Ouderen willen zich blijven ontwikkelen maar krijgen daartoe soms onvoldoende ruimte. Ook vanuit maatschappelijk en economisch perspectief is het waardevol als ouderen hun talenten en kwaliteiten blijven gebruiken, bijvoorbeeld als trainer van een groep of een andere vrijwilligersfunctie.

”Scholen kunnen ouderen inzetten als coach maar ook het bedrijfsleven kan meer gebruik maken van de ervaring van ouderen. We hebben hier een groep vrijwilligers die onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om e-learning beter toegankelijk te maken voor ouderen. In die groep zit onder andere een hoogleraar, een organisatieadviseur en iemand uit het onderwijs. Kijk eens wat een berg kennis en ervaring je op die manier bij elkaar hebt.”

Lang leve de kunst

Het project Lang leve de kunst van Pluspunt stimuleert ouderen om zich te blijven ontwikkelen. Onder professionele begeleiding maken de deelnemers kennis met onder andere droomtheater, boetseren, zang en dans. De bijeenkomsten worden gehouden in verzorgingstehuizen maar zijn ook toegankelijk voor ouderen uit de omliggende wijken.

”De mensen zijn supertrots als ze een voorstelling geven of als hun werk te zien is in een tentoonstelling. Het is niet alleen de persoonlijke ontwikkeling maar ook het contact maken met anderen, ervoor zorgen dat mensen niet eenzaam worden.”

Ervaring in de aanbieding

Over de vraag wat Pluspunt kan betekenen voor andere organisaties in het stedelijk netwerk, denkt Heili Bassa een moment na. ”Wij hebben hier vrijwilligers rondlopen met zulke uiteenlopende kwaliteiten. Ik kan bijvoorbeeld zo vijf mensen opnoemen, die ervaring hebben met het opstellen van businessplannen. Als organisaties gespecialiseerde kennis nodig hebben, kunnen ze contact opnemen met Pluspunt want misschien hebben wij wel net die ene vrijwilliger in huis.”

Meer informatie bij Pluspunt Rotterdam