IDEM Kennisatelier over armoede en discriminatie

Erin geboren worden, een scheiding, ziek worden of een verkeerde keuze: armoede kan iedereen overkomen. Toch leven vrouwen, mensen van kleur, LHBTIQA+ personen en mensen met een beperking relatief vaker in armoede.

Wie eenmaal in armoede leeft, of erin is opgegroeid, kan meestal niet goed meedoen in de samenleving. Denk aan iemand die haar scootmobiel niet kan opladen vanwege de hoge energiekosten of ouderen die uit schaamte met kerst thuisblijven omdat ze geen cadeautje kunnen kopen voor hun kleinkinderen. Mensen in armoede worden vaker buitengesloten.

De relatie tussen armoede en discriminatie lijkt duidelijk. Niet alleen is er een verband tussen bepaalde kenmerken – zoals gender of huidskleur – en de kans op armoede, maar ook kan armoede zelf een reden zijn om je gediscrimineerd te voelen. Toch focust de politiek zich alleen op ‘bestaanszekerheid’.

Op donderdag 16 november 2023 organiseert IDEM Rotterdam een Kennisatelier over armoede en discriminatie. Hoe kijk je naar armoede met een intersectionele bril? Kun je cliënten beter bijstaan als je je meer bewust bent van de relatie tussen armoede en discriminatie? En zou sociaaleconomische status ook opgenomen moeten worden in artikel 1 van de grondwet?

Kom en praat mee!

Praktische informatie

Wanneer?
Donderdag 16 november 2023, van 14.00 uur tot 16.30 (inloop 13.30 uur; netwerken tot 17.00 uur) 

Waar?
Heilige Boontjes, Eendrachtsplein 3, Rotterdam

Voor wie? 
Rotterdamse (welzijns)professionals en andere geïnteresseerden die meer willen weten over het thema armoede en de intersectionele relatie met discriminatie.

Programma (met onder meer)

  • Ervaringsdeskundigen van Warm Rotterdam
  • Ninny Duarte Lopes over armoede door het Toeslagenschandaal
  • Heilige Boontjes over duurzame re-integratie van jongeren
  • Netwerkmogelijkheid met hapje en drankje.