Mamy Sawa moedigt Afrikaanse vrouwen aan om actief deel te nemen aan de samenleving. Met haar stichting Misa organiseert ze grote en kleine activiteiten, waarbij het draait om ontmoeting tussen vrouwen met diverse culturele achtergronden. “Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een leven op te bouwen in Nederland, als niemand je bij de hand neemt.”

Ontmoetingen organiseren

Veel Afrikaanse vrouwen die in Rotterdam wonen bevinden zich in een achterstandsituatie, schetst Mamy Sawa. “Ze spreken de taal niet goed, hebben weinig opleiding en moeten rondkomen van een uitkering. Vaak gaan ze alleen om met familie of andere Afrikaanse vrouwen. Voor Nederlandse instanties is het moeilijk om contact met ze te krijgen. Ik probeer dat te doorbreken door ontmoetingen met Nederlandse vrouwen te organiseren en ze te stimuleren om zich verder te ontwikkelen.”

Gevlucht uit Congo

Mamy Sawa is een alleenstaande moeder met vier kinderen. Ze was 16 oud toen ze haar geboorteland Congo verliet en alleen naar Nederland kwam. “Ik was, net als veel jongeren, de straat op gegaan om te demonsteren tegen de toenmalig president Mobutu en werd opgepakt door de politie. Mijn vader wist me uit de gevangenis te krijgen en heeft me direct op het vliegtuig naar Nederland gezet.”

Terug naar school

Ook Mamy Sawa heeft naar eigen zeggen een moeilijke tijd gehad in Nederland. “Als jong gezin voelden we ons niet gerespecteerd en gewaardeerd. Ik heb op een gegeven moment ingezien dat ik zelf ook een rol kan spelen om uit die positie te komen. Toen mijn kinderen oud genoeg waren, ben ik weer gaan studeren en heb een diploma verzorging gehaald aan het Zadkine College. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen.”

Wereld is klein balletje

Zo’n zeven jaar geleden is Mamy Sawa gestart met de Stichting Misa. “We hebben twee doelen: we zijn gericht op de emancipatie van Afrikaanse vrouwen in Nederland en we zetten ons in voor straatkinderen en tienermoeders in Congo. De wereld is gewoon een klein balletje. Het lijkt groot maar we zitten allemaal vlak naast elkaar en we zijn van elkaar afhankelijk. Dat ik nu andere vrouwen en kinderen kan helpen, zie ik als een roeping.”

Hulp en contact

Mamy Sawa is elke vrijdag van 13 tot 18 uur aanwezig in buurthuis ’t Klooster aan de Ruivenstraat 81 in Rotterdam-Noord. Hier worden diverse activiteiten georganiseerd. Stichting Misa kan nog wel wat hulp gebruiken. Met name ondersteuning op het gebied van administratie en pr. Ook een webmaster is meer dan welkom.

Meer informatie is ook te vinden op de website Missionaire du Salut.