Geen baan krijgen omdat je een niet-Nederlands klinkende naam hebt, transvrouw bent, een donkere huidskleur hebt of te oud wordt bevonden. Twaalf Rotterdamse bedrijven en instellingen hebben zich verenigd in het Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie, dat komende twee jaar gaat strijden voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Arbeidsdiscriminatie of arbeidsmarktdiscriminatie is een van de meest voorkomende vormen van discriminatie. Het gaat zowel om discriminatie bij sollicitaties als op de werkvloer. “Het lijkt alsof we het normaal zijn gaan vinden dat mensen worden buitengesloten, maar dat is het natuurlijk niet. Ik ben tevreden met deze eerste stap, want zo zie ik het echt: een eerste stap.”, zegt PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, die samen met haar fractiegenoot Carlos Gonçalves aan de wieg stond van het platform.

Negativiteit

Als oud-deelraadsvoorzitter van Delfshaven kent Carlos Gonçalves de verhalen. “Ik heb ze vaak genoeg gesproken: jongeren die knokken voor hun diploma, meer dan 200 sollicitatiebrieven schrijven maar gewoon nergens aan de bak komen. Wat kan je nog zeggen om zo iemand te motiveren? Arbeidsdiscriminatie is net zo ontwrichtend voor de samenleving als extremisme. Het maakt mensen verbitterd en leidt alleen maar tot negativiteit.”

Diversiteit loont

“Op die manier afgewezen worden, is een mentale klap”, benadrukt ook Peggy Wijntuin. “Het voelt alsof je minder waard ben, alsof je er niet mag zijn. Niet alleen op persoonlijk vlak, ook voor de samenleving is het een kwalijke zaak. Waarom talent verkwisten? Er zitten mensen thuis met een uitkering terwijl ze van economische waarde kunnen zijn voor de maatschappij. Diversiteit loont. Bedrijven hebben er baat bij als hun personeel een afspiegeling is van de samenleving. Als je wilt weten wat ik hiermee bedoel, ga dan maar eens kijken bij slagerij Schell aan de West-Kruiskade, daar staan ook mensen achter de balie die mij precies kunnen uitleggen hoe ik zoutvlees moet maken.”

Samenstelling platform

In het platform zijn twaalf Rotterdamse bedrijven en instellingen vertegenwoordigd. Het gaat om RET, Politie Rotterdam, Humanitas, Rabobank, Nationale Nederlanden, Woonstad Rotterdam, Hogeschool InHolland, RADAR, Unique, Tempo Team, Pameijer en de gemeente Rotterdam. “De kopgroep wil concrete resultaten boeken en andere partijen inspireren om discriminatie op de arbeidsmarkt terug te dringen”, vermeldt het persbericht van de gemeente Rotterdam.

Elkaar stimuleren

“Het is een goede zaak dat zoveel grote Rotterdamse bedrijven en instellingen belang hechten aan het platform”, gaat Peggy Wijntuin verder. “Elkaar stimuleren en inspireren, daar gaat het om. Soms hoor ik van bedrijven dat ze meer kleur willen, maar dat het gewoon niet lukt om mensen aan te trekken. Waar zoek je dan? Als je alleen binnen je eigen netwerk kijkt, verandert er niet zoveel. Je moet juist buiten de gebaande paden durven denken. Ook ken ik bedrijven die heel trots zijn op de diversiteit van hun personeel, maar dat houdt wel op bij de werkvloer. Bij diversiteit gaat het niet alleen om binnen komen, maar net zo goed om binnen blijven en laten slagen.”

Iedereen telt mee

Nationale-Nederlanden is een van de bedrijven die zich heeft aangesloten. “Diversiteit is belangrijk binnen Nationale-Nederlanden. ‘You matter’ – Iedereen telt mee – loopt als een rode draad door ons beleid”, zegt Gerry Boer, senior HR-Consultant. Ook zij onderstreept dat diversiteit loont. “Je moet als bedrijf de behoefte in de samenleving kunnen aanvoelen, dan doe je vanzelf de juiste dingen. We gebruiken verschillende methoden om personeel te werven. Soms vragen we aan onze medewerkers of ze kandidaten voor een vacature kunnen voordragen vanuit hun eigen netwerk. Een andere keer nodigen we sollicitanten uit om te speeddaten met collega’s van allerlei afdelingen. Zo maak je andere connecties. Het is geen eenrichtingsverkeer waarin wij de mensen selecteren, veel liever zien we dat mensen voor ons kiezen.”