Geluk is niet te koop maar je kan wel leren gelukkig te zijn. Hoe? Dat leer je in het Gelukshuis van Anna-Maria Carbonaro in Rotterdam-Zuid. Met workshops, gastlessen op scholen, persoonlijke coaching en andere activiteiten verspreidt ze geluk door de wijk. “Wij leveren de bouwstenen waarmee iedereen zijn eigen gelukshuis kan bouwen.”

“Geluk, het klinkt al snel zo zweverig”, begint Anna-Maria, “maar de laatste jaren wordt juist steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ons geluksgevoel. Met geld of bezit heeft het weinig te maken, meer kans op geluk heb je door bijvoorbeeld te investeren in relaties. Of je gelukkig bent wordt voor 40 procent bepaald door hoe je denkt en tegen de wereld aankijkt.”

Workshops

Het Gelukshuis is een centrum van waaruit de meest uiteenlopende activiteiten worden georganiseerd. Wie nieuwe energie nodig heeft, kan terecht bij de inloopworkshop Blue Monday bij Koffiehandel Pretoria. In het project de Geluksclub leren vmbo-leerlingen zichzelf te accepteren met alle mooie maar ook met alle negatieve eigenschappen.

Anne-Maria: “Een ontzettend leuk project. Als afsluiting gaan de leerlingen naar het stadhuis om trouw aan zichzelf te beloven. Na de voorjaarsvakantie start ik met een project voor de basisschool en ik geef trainingen met de Gelukskoffer, waarbij je kinderen letterlijk door een roze of zwarte bril naar de wereld laat kijken.”

Druk, druk druk

De aandacht voor geluk heeft volgens Anna-Maria alles te maken met het tijdsgewricht van ‘druk, druk, druk’, consumentisme en het gevoel continue te moeten presteren. “Voor veel mensen is het tijd om een pas op de plaats te maken en zichzelf af te vragen of dit het leven is waar ze gelukkig van worden. Geluk heeft ook een duurzaam randje, want veel mensen hebben genoeg van de wegwerpeconomie, waarin je steeds maar nieuwe spullen moet kopen, en kiezen voor andere waarden.”

Wat straal je uit

“Het Gelukshuis is in Rotterdam-Zuid gevestigd omdat ik hier woon en een groot netwerk heb”, vertelt Anna-Maria die opbouwerker was tot ze acht jaar geleden als zelfstandige aan de slag ging. “In dit gebied wonen mensen uit veel verschillende culturen. Ik praat met jongeren die vanwege hun culturele achtergrond moeite hebben om aansluiting te vinden met de Nederlandse samenleving. Maar ik spreek ook jongeren met dezelfde achtergrond, die met van alles bezig zijn en voor wie elke deur open gaat. Het gaat erom hoe je jezelf opstelt en wat je uitstraalt. Daar willen we mensen bewust van maken.”

Geluksmuseum

Anna-Maria is bezig met een vast onderkomen voor het Gelukshuis in het Vliegwiel. Ze ziet het al helemaal voor zich: een soort bedrijfsverzamelgebouw met sociale ondernemers en creatieve geesten die allemaal dezelfde visie op geluk delen. Het Gelukshuis moet ook onderdak gaan bieden aan een bioscoop waar inspirerende filmpjes worden vertoond, een museum met tentoonstellingen over het geluk van Rotterdam-Zuid en een bibliotheek vol met inspirerende boeken. “Geluk is een breed terrein, we hopen dat steeds meer initiatieven aanhaken want we willen een dynamisch gezelschap zijn.”

Voor de dromers

“In deze samenleving hebben we alles georganiseerd rondom problemen. Als je een probleem hebt, stap je naar deze of gene instantie. Maar wie kansen en mogelijkheden ziet of een droom heeft kan nergens terecht. Dan moet je het zelf opknappen, tot je succes hebt natuurlijk want dan sluiten weer veel mensen zich bij je aan. Maar voor het zover is kan je met je dromen terecht bij het Gelukshuis. Wij zijn er voor die stip aan de horizon.”

Ook een beetje geluk?

Kan je best een portie geluk gebruiken of wil je als organisatie gebruik maken van Anna-Maria’s gelukzalige kennis en netwerk? Ben je ook een sociaal ondernemer, die zich bezig houdt met geluk in de meest brede zin van het woord: neem dan contact op met Anna-Maria Carbonaro. Stuur een e-mail naar info@alacritas.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website van het Gelukshuis: www.gelukshuis.nl.