Direct naar inhoud
Direct naar zijbalk

Welke discriminatie maken biseksuele mensen mee op de werkvloer?

Biseksualiteit in het kort

Biseksualiteit (ook wel als “bi” of “bi+” geschreven) betekent: je aangetrokken voelen tot 2 of meer genders of geslachten, bijvoorbeeld tot mannen én tot vrouwen.

Dit is niet hetzelfde als meerdere relaties tegelijk hebben (polyamorie).

Wel betekent het dat je niet past in de maatschappelijke verwachting dat iedereen óf hetero, óf homo zou zijn.

Er zijn andere vooroordelen en stereotypen tegenover biseksuele mensen dan tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Zo wordt vaak ten onrechte gedacht dat biseksuele mensen veel seksueler zouden zijn dan andere mensen. En dat ze minder professioneel zouden zijn.

Op het werk

Voor bi werknemers kan het moeilijk zijn om open te zijn over hun geaardheid en hun relaties. Dit blijkt uit een verkenning van de Universiteit Leiden (2024).

98% van de lesbische vrouwen en 88% van de homo mannen zijn op hun werkplek open over hun geaardheid, maar dit geldt slechts voor 50% van de bi vrouwen en 26% van de bi mannen. Biseksuele mensen voelen zich dus minder veilig om openlijk zichzelf te zijn.

Bi mensen krijgen heel vaak ongepaste aannames en opmerkingen van hun collega’s. Bijvoorbeeld dat ze veel seks zouden hebben met veel verschillende mensen. Een kwart van de bi mensen wordt op de werkvloer gepest of zelfs lichamelijk mishandeld.

Daarnaast is er de norm van “heteroprofessionalisme.” Dat betekent dat heteroseksualiteit als professioneel en neutraal wordt gezien. Andere geaardheden worden gezien als minder professioneel en minder neutraal. Iemand die bi is, wordt dus vaak minder serieus genomen dan iemand die homo, lesbisch of hetero is.

Een inclusieve benadering

Als werkgever of hulpverlener is het belangrijk om biseksualiteit als normaal te behandelen. Neem niet zomaar aan dat iemand homo óf hetero is.

Krijgt een werknemer of cliënt te maken met ongewenst gedrag op basis van geaardheid? Dan is het aan te raden om dit signaal serieus te nemen. Bijvoorbeeld door samen melding te maken op discriminatie.nl.

Een lijst met links

Meer vragen over…