Direct naar inhoud
Direct naar zijbalk

Wat voor discriminatie maken mensen met een Chinese migratie-achtergrond mee?

Onderzoek

Mensen met een Chinese migratie-achtergrond, of mensen die als Chinees worden gezien, maken veel discriminatie mee.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2024) blijkt dat meer dan de helft van deze groep discriminatie ervaart. Op straat worden zij bijvoorbeeld nageroepen met “Ni Hao”, “Loempia”, “Sambal bij”, “Ching Chang Chong”, “Corona” of “Chinavirus”. In het begin van de Corona-pandemie werden mensen met een Chinees uiterlijk ook regelmatig aangevallen of bespuugd.

Discriminatie in het dagelijks leven

Onder andere op scholen wordt een Chinese achtergrond vaak te kijk gezet, bijvoorbeeld door karikaturen met grote tanden en overdreven spleetogen, of door het liedje “Hanky-panky Shanghai.”

Ook in de werksfeer bestaat er discriminatie. Zo bestaat er bij een aantal bedrijven de angst voor spionage, waardoor mensen met een Chinees klinkende naam of een Chinese migratie-achtergrond afgewezen worden bij sollicitaties. Dit is wettelijk verboden (afgezien van rechterlijk bepaalde uitzonderingen).

Complimentjes?

Ook complimentjes kunnen discriminerend zijn.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan “Wat spreek jij goed Nederlands voor een Chinees” (tegen iemand die in Nederland woont). Of bijvoorbeeld “Jullie zijn een modelminderheid”: hiermee worden mensen met een Chinese achtergrond opgezet tegen mensen met andere achtergronden.

Daarnaast is er de verwachting dat mensen met een Chinese achtergrond goed zijn in bepaalde dingen. Een opmerking zoals “Je zal wel goed zijn in rekenen” of “Je speelt vast goed viool” kan leiden tot hevige prestatiedruk.

Zulke opmerkingen en verwachtingen kunnen zich telkens opnieuw opstapelen, en dus veel stress veroorzaken.

Melding

Het is belangrijk om altijd de mens te blijven zien, en om discriminerende benaderingen te vermijden.

Als mensen discriminatie aankaarten, is het aan te raden om dit signaal serieus te nemen, en om samen het gesprek aan te gaan.

Zie je dat iemand discriminatie meemaakt, of maak je het zelf mee? Dan kan er melding worden gemaakt via discriminatie.nl.

Een lijst met links

Meer vragen over…