Direct naar inhoud
Direct naar zijbalk

Hoe zorg ik voor digitale inclusie?

Digitale vaardigheden

Niet iedereen heeft dezelfde vaardigheden in de digitale wereld, of evenveel kans om zulke vaardigheden te leren. Veel mensen worstelen daarom met het gebruik van websites, apps, en andere digitale zaken.

Gelukkig zijn er veel manieren om jouw organisatie digitaal toegankelijker te maken voor mensen met verschillende hulpvragen. Met onze tips sta je sterk in de communicatie.

Tips & compliance

WCAG

Een goed begin voor het toegankelijk maken van de website is het aanhouden van de Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1). 

Dit zijn de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid van online inhoud. De Nederlandse overheid maakt gebruik van deze richtlijnen.

Barrières vermijden

Wij geven graag enkele tips om ervoor te zorgen dat je website toegankelijker is voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking of hulpvraag:

  • Gebruik heldere en eenvoudige taal. Schrijf in begrijpelijke taal, en vermijd jargon of complexe termen. Dit maakt de inhoud toegankelijker voor gebruikers met verschillende taalniveaus.
  • Gebruik grote, duidelijke letters. Vermijd kleine teksten, vooral in afbeeldingen of in presentaties. Het Nederlandse Dyslexie-lettertype kan ook helpend zijn als optie.
  • Gebruik alt-tekst voor afbeeldingen. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen op je website voorzien zijn van alternatieve tekst (alt-tekst). Dit helpt gebruikers die visueel beperkt zijn om de inhoud van de afbeeldingen te begrijpen, via schermlezers.
  • Ondersteun toetsenbordnavigatie. Zorg ervoor dat je website volledig te navigeren is met het toetsenbord. Dit maakt het toegankelijk voor gebruikers met motorische beperkingen die geen muis kunnen gebruiken.
  • Verbeter het kleurcontrast. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren, zodat de inhoud goed leesbaar is voor mensen met visuele beperkingen, inclusief kleurenblindheid.
  • Vermijd knipperende afbeeldingen. Deze kunnen belemmerend zijn, of zelfs schadelijk voor de gezondheid.
  • Gebruik beschrijvende link- en knopteksten. Duidelijke teksten zijn belangrijk voor links en voor knoppen, zodat gebruikers precies weten waar een link naartoe leidt. Schrijf bijvoorbeeld “aanmelden” in plaats van alleen het woord “OK”. Dit is vooral belangrijk voor mensen die schermlezers gebruiken.
  • Voeg ondertiteling toe aan audio en video. Dit zorgt ervoor dat gebruikers die doof of slechthorend zijn de informatie niet missen.
  • Zorg dat de gebruiker zelf de audio en video kan navigeren. Met knoppen zoals pauze, start, terug, verder en opnieuw.
  • Maak de navigatie eenvoudig en consistent. Zorg voor een simpele, voorspelbare en consistente navigatie op je website. Dit helpt gebruikers om de website gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken. Je kan ook een tekstpagina toevoegen met daarin een link-boom van de hele site.
  • Geef gebruikers voldoende tijd om content te lezen en erop te reageren. Dit is belangrijk voor mensen die meer tijd nodig hebben.

Met deze tips maak je je website toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor iedereen.

Een lijst met links

Meer vragen over…