Direct naar inhoud
Direct naar zijbalk

Hoe ga ik op een inclusieve manier om met protheses?

Veel mensen gebruiken protheses als hun lichaam niet compleet voelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een prothetische arm, een kunstgebit, een stemprothese, of BH-vulling voor iemand die een borstamputatie heeft gehad. Ook transgender mensen gebruiken regelmatig protheses, met name pruiken, prothetische borsten of een prothetische penis.

Protheses kunnen het beste worden behandeld als onderdeel van het lichaam. Bij een inclusieve benadering kunnen mensen hun protheses daarom in de regel aanhouden, ook als zij zich verder (moeten) uitkleden. Dit geldt ook voor alle kleding die bij de prothetische functie hoort, zoals sokken, (compressie-)hesjes of ondergoed.

In gevangenissen, psychiatrische zorg en andere instellingen worden protheses regelmatig afgenomen. Het komt bijvoorbeeld ook voor dat prothetische borsten en penissen belachelijk worden gemaakt en als “seksspeeltjes” worden behandeld. Dit kan heel traumatiserend zijn. Het is daarom helpend om protheses op een gevoelige manier te behandelen.

Geeft een cliënt aan dat deze een prothese heeft? Dan kan men samen bespreken of de cliënt de prothese bij zich mag houden. Bijvoorbeeld bij sport, bij zorg, en in penitentiaire inrichtingen.

Een lijst met links

Meer vragen over…