Hoe communiceer ik het beste met Dove mensen?
Een inclusieve benadering
Praktische tips
Als je praat met Dove mensen, kan je het beste ervoor zorgen dat ze altijd goed je mond kunnen zien.
Een goede manier om dit te doen is door ervoor te zorgen dat het licht in de ruimte direct op je gezicht valt, zodat je geen tegenlicht hebt. Op deze manier zijn je lippen het makkelijkst te lezen.
Je kan het beste op een normale, duidelijke toon praten, dus juist niet de bewegingen van je mond overdrijven.
Merk je dat de Dove persoon iets dat jij hebt gezegd verkeerd invult? Geef dan rustig aan wat je wél bedoelde. Als het gesprek moeilijk gaat, kan je het alsnog samen blijven proberen, bijvoorbeeld door iets op een andere manier te herhalen of door het op te schrijven.
Tolken
Is er een tolk bij het gesprek? Dan kan je het beste op een normale manier direct met de Dove persoon praten, en niet met de tolk. Bij gesprekken met cliënten, bij evenementen, en bij lessen kan je er ook voor kiezen om zelf een tolk beschikbaar te stellen. Overleg daarvoor altijd eerst met de Dove deelnemers, om samen te bespreken waar zij behoefte aan hebben.
Verder is het belangrijk om te weten dat tolken bij sportactiviteiten gewoon aanwezig mogen zijn, ook bijvoorbeeld mee in het water tijdens zwemles.
Cultuur
Het is belangrijk om de cultuur van Dove mensen te respecteren. Zij kunnen geluiden, handgebaren of gezichtsuitdrukkingen gebruiken die je nog niet kent. Deze kan je het beste zien als een gewoon onderdeel van hun taal. De Nederlandse Gebarentaal is een volwaardige taal, en dus niet een vervanging van gesproken Nederlands.
Belangrijk is ook om te weten dat sommige Dove mensen zichzelf herkennen in het etiket “beperking”, maar anderen juist weer helemaal niet. Het is dus een goed idee om niet zomaar aan te nemen dat elke Dove persoon ook beperkt is, of “genezen” zou willen worden.
Uitgebreide informatie over toegankelijkheid voor Dove mensen is te vinden op de website van Dovenschap.