Na meer dan twintig jaar samen, vroeg Joke Ellenkamp haar Carolien ten huwelijk op een hotelkamer in Hotel New York. Het werd een ‘ja’ en in 2002 trouwden ze in het stadhuis. “Het voelde voor ons allebei als een prachtig moment om onze lange relatie te bezegelen”, vertelt Joke.

“Ik had nooit gedacht dat ik zou trouwen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 20 jaar was. Ik ben altijd wars geweest van het huwelijk, daar kon niks goeds uit voortkomen. Naarmate ik ouder werd, ben ik anders tegen dit soort dingen aan gaan kijken. Het is zo bijzonder dat ik in een land leef waar homoseksuelen net zo goed recht hebben om te trouwen als hetero’s.

Laatste zetje

“Nora Storm – helaas is ze al overleden – was een goede vriendin van ons. We wilden haar graag bij ons huwelijk hebben. ‘Dan moeten jullie niet te lang wachten’, waarschuwde ze want ze was ernstig ziek. Die woorden waren voor ons het laatste zetje.

Burgemeester

“Het huwelijk vond plaats op 20 september 2002. “Het was een prachtige dag. We zijn op het stadhuis getrouwd door burgemeester Ivo Opstelten. Zelfs de hond mocht deze dag mee naar het stadhuis. Vervolgens zijn we naar de Pauluskerk gegaan waar een soefi-ceremonie voor ons werd gehouden en we zijn kerkelijk ingezegend door de toenmalig stadspastoor Taco Noorman.

Krantenfoto

“Toen wij  onze moeders vertelden dat wij zouden gaan trouwen barstten ze beiden in tranen uit. Mijn moeder had niet gerekend op deze bruiloft, ze was zo trots. Carolien had nauwelijks contact meer met haar vader. Toen ze later een keer bij hem op bezoek ging, hing er een krantenfoto van ons trouwen boven zijn bed. Zelf had hij zijn homoseksuele gevoelens altijd moeten verbergen, en nu was hij zo trots op zijn dochter. Ontroerend vind ik dat.”

Mijn vrouw

“Carolien is mijn vrouw. Dat ik dat zo kan zeggen, betekent veel voor mij. Het klinkt ook heel anders dan mijn vriendin – want dat kan ook een vriendin betekenen – of mijn partner. Ik ben ernstig ziek geworden. Dat heeft onze relatie, die al heel bijzonder en goed was, nog een extra verdiepende betekenis gegeven. Dat we getrouwd zijn, voelt heel rijk.”

15 jaar homohuwelijk

Op 1 april was het 15 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk plaatsvond. Naar aanleiding van dit bijzondere jubileum, spreken we met Joke Ellenkamp (getrouwd met Carolien) en Laurenspastoor Bert Kuipers over hun beleving van het homohuwelijk.