Direct naar inhoud

Wethouder Ronald Schneider: “Ik wil meer balans brengen in de stad”

Gepubliceerd op:

Wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie) opent op maandag 21 maart het Stedelijk Expertisecentrum Rotterdam. Een mooie aanleiding om de wethouder te vragen naar zijn plannen voor de stad en hoe we ervoor zorgen dat iedereen zich hier thuis kan voelen.

Wethouder Schneider is trots op zijn Rotterdam, waar hij als vierjarige jongen kwam wonen en nooit meer is weggegaan. “Die prachtige architectuur en dynamiek: Rotterdam is hip, dat merk je aan alles. Ik hou ook van de no-nonsense-mentaliteit van de Rotterdammers, gewoon recht voor zijn raap zeggen waar het op staat. Het zijn vooral mensen van buiten de stad, die dat opvalt. Ze ervaren het vaak als heel verfrissend.”

We zijn de uitzondering

“Ik reis graag, pas in verre streken zie je hoe goed we het hier eigenlijk hebben. Onze welvaart en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend: we zijn de uitzondering. Gelijke behandeling van mannen en vrouwen, de acceptatie van homoseksualiteit: het zijn grote verworvenheden waar we zuinig op moeten zijn. Emancipatie van homoseksualiteit en de gelijke positie van vrouwen bij etnische groepen, zijn dan ook belangrijke aandachtspunten in het gemeentebeleid. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere problemen, maar deze springen er wat mij betreft bovenuit.”

Discriminatie bij sollicitaties

Een ander speerpunt in het beleid van Schneider is de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. “Dat het voor Mohammed moeilijker is om een baan te vinden dan voor Martijn of Peter, komt telkens weer uit onderzoek naar voren. Dat moet veranderen. De verantwoordelijkheid om te integreren ligt wat mij betreft in de eerste plaats bij de mensen zelf. Maar als je dan van alles hebt gedaan om in te voegen in de Rotterdamse samenleving, is het buitengewoon vervelend als je om de verkeerde redenen geen baan krijgt.”

Bedrijfsleven inschakelen

“Van openlijke discriminatie is in veel gevallen geen sprake, het ligt een stuk ingewikkelder: in een sollicitatieprocedure kunnen mechanismen aan het werk zijn die leiden tot ongelijke behandeling. We hebben samen met RADAR het Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie opgezet, waar bedrijven zich vrijwillig bij aan kunnen sluiten. Hier wordt heel de keten – van het plaatsen van de vacature tot het ondertekenen van het arbeidscontract – onder de loep genomen. Ik merk bij veel bedrijven de bereidheid om van elkaar te leren en hun procedures nog eens kritisch te bekijken.”

Expertisecentrum

Met de opening van het Stedelijk Expertisecentrum Rotterdam krijgt de stad een nieuw platform waar expertise op het gebied van integratie, discriminatie en (homo-) emancipatie samenkomt. “Dit expertisecentrum wordt de spin in het web. Door te zorgen dat signalen vroegtijdig worden opgepakt en door organisaties en mensen in de stad te ondersteunen.”

Meer balans

“Wat Rotterdam nodig heeft is meer balans in de stad. Dat kunnen we bereiken door te zorgen voor een mix van inkomensgroepen in de wijken waar nu nog voornamelijk mensen met een laag inkomen wonen. Dat is voor iedereen prettiger om te leven en bevordert de integratie. Ik denk dat we daar steeds beter in slagen. Kijk maar naar de Kop van Zuid, Katendrecht en Pendrecht. Over mijn portefeuille wordt weleens gezegd dat stedelijke ontwikkeling en integratie twee verschillende gebieden zijn, die weinig met elkaar te maken hebben. Maar het tegenovergestelde is waar: De manier waarop we aan de stad bouwen, kan een positieve impuls geven aan integratieprocessen.”

Een lijst met artikelen