Direct naar inhoud

Wat heeft IDEM bereikt in 2016?

Gepubliceerd op:

IDEM Rotterdam is nu bijna een jaar aan de slag in de stad. Een goed moment om de balans op te maken. Welke resultaten hebben we geboekt, hoe hebben we kunnen bijdragen aan het werk van Rotterdamse organisaties en vrijwilligers en wat kan nog beter? Voor het antwoord op deze vragen gaan we te rade bij onderzoeker Rita Schriemer die voor IDEM de voortgang van de activiteiten monitort.

Het Rotterdams experticecentrum op de thema’s integratie, discriminatie en (lhbt-) emancipatie bestaat eind 2015 alleen op papier. Het centrum heeft als taak om kennis en informatie op deze thema’s te verzamelen en beschikbaar te stellen aan Rotterdamse vrijwilligers, sociale professionals, ambtenaren van de gemeentelijke diensten en het stadsbestuur. Daarnaast moet het expertisecentrum onderlinge uitwisseling van kennis en informatie op deze vier thema’s bevorderen. Een klein jaar later is de kennis- en netwerkorganisatie IDEM Rotterdam uitgegroeid tot een zichtbare en verbindende Rotterdamse partij. Hieronder een overzicht van de geboekte resultaten in 2016.

Kennisateliers

Er zijn vier goedlopende thematische Kennisateliers, die zich respectievelijk richten op de thema’s integratie, discriminatie, emancipatie v/m en lhbt-emancipatie. In deze ateliers komen de circa 15 vaste deelnemers meermaals samen om de belangrijkste knelpunten te identificeren en een Rotterdamse agenda en actieplan op te stellen. De verslagen van de Kennisateliers zijn te vinden op de website.

Zo is in het Kennisatelier discriminatie gesproken over inclusie en toegankelijkheid voor Rotterdammers met een beperking. Mannenemancipatie en huiselijk geweld waren onderwerpen van gesprek in het Kennisatelier emancipatie m/v. In het Kennisatelier integratie gingen deelnemers op zoek naar de samenstelling van een succesvol integratierecept. Het Kennisatelier lhbt-emancipatie boog zich over het contrast tussen de positieve cijfers over de sociale acceptatie van homoseksualiteit en de ervaren onveiligheid en discriminatie van lhbt’s in Rotterdam. De vier thematische Kennisateliers besloten ‘en route’ om een gezamenlijke bijeenkomst te beleggen over een prangend thema-overstijgend onderwerp: armoede. Deze Kennisateliers worden geleid door IDEM Rotterdam en gevoed door organisaties met expertise op het betreffende deelthema.

Kennisuitwisseling

In alle Rotterdamse stadsgebieden heeft IDEM Rotterdam contact gelegd met gebiedscommissies, sociale professionals en vrijwilligers om te praten over de lokale noden en behoeften op het gebied van integratie, discriminatie en emancipatie v/m en lhbt-emancipatie. In zeven van die gebieden heeft IDEM Rotterdam deze gesprekspartners en andere geïnteresseerden samengebracht. De overige gebieden volgen in 2017. In deze bijeenkomst informeren zij elkaar over de signalen, zorgen en activiteiten op deze thema’s. Hiermee is niet alleen het netwerk van IDEM Rotterdam verstevigd, maar ook de onderlinge contacten en de slagkracht van de lokale partijen. Volgend jaar komt IDEM Rotterdam met een vraaggericht aanbod in alle gebieden.

Conferenties en workshops

Ook een breder Rotterdams publiek heeft dit jaar kennis gemaakt met IDEM Rotterdam. In maart presenteerde IDEM zich aan de stad met een lanceringsbijeenkomst in de Rotterdam aan de Wilhelminakade. Netwerkcontacten en andere genodigden werden hier geïnformeerd over de plannen en het aanbod van IDEM.

In de zomer van 2016 organiseerde IDEM in samenwerking met Rotterdam Pride de conferentie Rotterdam (Un)labelled. Meer dan honderd deelnemers uit de zorgsector, hulpverlening, het onderwijs, welzijnswerk en bedrijfsleven spraken onderling en met lhbtqi-activisten over het stedelijk lhbtqi-beleid. Er werd kennis en expertise uitgewisseld die bijdraagt aan een inclusieve Rotterdamse samenleving.

In november organiseerde IDEM de opening van de Dag van de Dialoog met als thema ‘Je suis een Rotterdammer’. In het Timmerhuis spraken meer dan 80 Rotterdammers van verschillend pluimage met elkaar over hun verschillende achtergronden en vooral de overeenkomsten.

Naast deze grote bijeenkomsten, organiseerde IDEM in het najaar kleinere vraaggestuurde bijeenkomsten, waaronder een deskundigheidsbevordering over mannenemancipatie en een workshop over het instrument ‘vroegsignalering’.

Waardering bijeenkomsten

IDEM evalueert alle bijeenkomsten om de tevredenheid onder de deelnemers te meten en om haar diensten te optimaliseren. Uit die evaluaties blijkt dat de deelnemers positief zijn over de IDEM-bijeenkomsten. Het rapportcijfer per bijeenkomst bedraagt gemiddeld een 7,2. Het overgrote deel van de bezoekers geeft bovendien aan dat ze door de bijeenkomsten worden gevoed, gesteund en geïnspireerd om belemmeringen van bewoners op het gebied van integratie, discriminatie en emancipatie tegen te gaan.

Niet alleen de inhoudelijke kennis wordt gewaardeerd, maar ook de mogelijkheden om te spreken met andere professionals in de wijk. Toen uit de eerste evaluaties bleek dat er vooral behoefte is aan het vastleggen van afspraken, kreeg dit direct een vaste plaats in de volgende bijeenkomsten. Dat is een van de voorbeelden waarop IDEM de feedback van de deelnemers gebruikt om de aanpak te verbeteren.

IDEM wil bijdragen aan de deskundigheid en slagvaardigheid van Rotterdamse organisaties door deskundigheid aan te bieden op het gebied van evaluatie en monitoring. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor een monitoring- en evaluatieworkshop. Ook ondersteunt IDEM het Rotterdams Centrum voor Theater bij de evaluatie van hun theaterateliers over mensen met een beperking voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Nieuwsbrief en website

Met de tweewekelijkse netwerkbrief en de maandelijkse nieuwsbrief informeert IDEM haar netwerkpartners en andere abonnees over relevante kennisdocumenten, gesprekken met professionals op een van de vier thema’s en tal van andere actualiteiten. Intussen ontvangen ruim 1700 mensen de IDEM nieuwsbrief die goed gelezen wordt. Ook weten steeds meer Rotterdammers de website te vinden en komen hier bovendien regelmatig terug.

Kennisdocumenten

IDEM heeft de vinger aan de Rotterdamse pols. Alle informatie over recente Rotterdamse maatschappelijke discussies en ontwikkeling op de vier (en aanverwante) thema’s zijn terug te lezen in het document Accenten & Tendensen. Een must read voor wie zich een actueel beeld van Rotterdam wil vormen.

Voor wie het naadje van de kous wil weten, bieden de vier thematische stadsbeelden uitkomst. In de stadsbeelden staan alle beschikbare feiten en cijfers over de verhoudingen tussen Rotterdammers (Stadsbeeld integratie), de aard en omvang van discriminatie in Rotterdam (Stadsbeeld discriminatie), de positie van mannen en vrouwen in Rotterdam (Stadsbeeld emancipatie) en de positie van lhbt’s in Rotterdam (Stadsbeeld lhbt-emancipatie).

De IDEM kennisbank is een uitkomst voor iedereen die op zoek is naar brondocumenten of materiaal over integratie, discriminatie of emancipatie (v/m & lhbt). Deze uitgebreide database is gratis te raadplegen via de website en bevat meer dan 42.000 titels en links naar artikelen, publicaties, beleidstukken en audiovisueel materiaal op de vier thema’s. Deze database bevat historisch (oudste titels uit de jaren ’60) en actueel materiaal en wordt wekelijks geüpdatet en aangevuld.

Een lijst met artikelen