Direct naar inhoud

Waarom wil je dat weten / meten?

Gepubliceerd op:

Ben jij één van onze vele samenwerkingspartners, of bezoek je onze bijeenkomsten? Dan is je vast gevraagd om digitaal een enquête in te vullen. In dit artikel legt onderzoeker Rita Schriemer uit wat IDEM doet met je feedback. Om ons werk beter te maken, voor ons en jou.

Van papieren werkelijkheid naar impact

Eind 2015 bestond IDEM alleen op papier. Er was een visie op de stad en er waren ideeën over de rol van het expertisecentrum. We wilden een stad waarin sociale professionals en sleutelfiguren in de wijk goed toegerust zijn om uitdagingen op het gebied van integratie, discriminatie en (lhbt-)emancipatie aan te gaan. IDEM zou, als spin in het web, kennis, projecten en mensen met elkaar verbinden.

IDEM als sociale variant op de deeltjesversneller. De ambities lagen hoog. Om te meten of we op koers liggen, besloten we onze activiteiten nauw te monitoren. We houden in de gaten of onze aanpak aansluit bij de wensen en behoeften van de Rotterdamse sociale professionals. Zo kunnen we, wanneer nodig, onze koers licht wijzigen en tegelijkertijd onze voortgang voorleggen aan de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam. Het monitoren doen we op verschillende manieren.

Nulmeting

Onze IDEM-netwerkers Delilah, Sergio en Karin trekken de stad in. Ze spreken in de veertien gebieden met professionals, vrijwilligers en gebiedscommissies. Zij horen wat er speelt en wat er ter plaatse nodig is om discriminatie tegen te gaan, en emancipatie en integratie te bevorderen. Voorafgaand aan deze gesprekken krijgen de gesprekspartners een vragenlijst, die de beginsituatie meet. Dit heet in wetenschappelijke taal de nulmeting. We vragen hoe vaak deze onderwerpen in het gebied worden besproken en met wie.

Meer dan tachtig gesprekspartners hebben deze vragenlijst ingevuld. Binnenkort krijgen al deze mensen opnieuw dezelfde vragenlijst om de huidige situatie vast te stellen. We zijn benieuwd naar veranderingen in de bespreekfrequentie en samenwerking omtrent discriminatie, integratie en (lhbt-)emancipatie. Hoewel IDEM niet de enige factor is in de eventuele veranderingen, is het toch goed om te weten of er impact gemaakt is.

Tevredenheid deelnemers bijeenkomsten

Naar aanleiding van de inventariserende gesprekken organiseert IDEM in elk gebied een bijeenkomst, waarin de bevindingen met elkaar worden gedeeld en aangevuld. Deze netwerkbijeenkomsten noemen we stadskwartieroverleggen (SKO’s). De SKO’s worden per keer bezocht door 15 à 20 deelnemers en doorgaans goed gewaardeerd, zo weten we dankzij de evaluatie.

De evaluatie heeft er ook aan bijgedragen dat we de programmaonderdelen die minder goed gewaardeerd werden aanpasten. Zo leidden jullie bijsturingen tot een beter vervolgproduct. En daar plukken we uiteindelijk allemaal de vruchten van.

Kennis verspreiden

Naast de gebiedsbijeenkomsten organiseert IDEM viermaal per jaar Kennisateliers over de vier thema’s. In de Kennisateliers werkt IDEM met vaste deelnemers van belangrijke partijen samen aan verdieping en verspreiding van kennis en plannen. De bijeenkomsten worden door de aanwezigen positief gewaardeerd. Toch constateren we dat de opkomst lager wordt. Dit is een signaal waar we rekening mee houden in onze plannen voor de komende jaren.

IDEM organiseerde in het afgelopen anderhalf jaar ook grote evenementen, waaronder een conferentie op de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie (21 maart), een bijeenkomst over genderlabels en de Dag van de Dialoog. Deze werden op rond of boven onze eigen benchmark van een 7 gewaardeerd.

Nieuwsbrief en Kennisbank

Kennisdeling is een cruciaal onderdeel van de opdracht van IDEM, ook online. Via onze website en nieuwsbrief delen we informatie uit de gebieden op stedelijk niveau. Dit helpt bijvoorbeeld accounthouders en het stadbestuur bij het maken van stedelijk beleid op de sociale thema’s. Ook bevorderen we het kennis- en expertiseniveau van de sociale professionals, vrijwilligers en gebiedscommissies.

We monitoren welke onderwerpen veel gezocht en gelezen worden, om te weten of ons aanbod aansluit bij jullie behoefte. Er zijn meer dan 1600 mensen op onze maandelijkse algemene nieuwsbrief geabonneerd. De nieuwsbrief voor ons netwerk heeft meer dan 600 abonnees. Enkele van onze best gelezen artikelen gaan onder meer over homoseksualiteit in de Hindoestaanse gemeenschap, huwelijksvrijheid en -gevangenschap in Nederland, en de do’s en don’ts in het contact met transgender personen. De themapagina over integratie is de meest gelezen pagina op onze website. Ten slotte zijn er sinds januari 2016 ruim 400 duizend zoekacties geweest in onze online Kennisbank.

Het nut van kwalitatieve informatie

Evalueren kan op verschillende manieren. De meeste IDEM-metingen zijn kwantitatief. Zo beantwoorden we vragen als ‘welke waardering geven de deelnemers aan de bijeenkomst?’ en ‘hoeveel procent van de doelen is bereikt?’

Daarnaast houden we kwalitatieve metingen onder onze eigen collega’s en belangrijke stakeholders van IDEM. Alle medewerkers zijn in het eerste jaar geïnterviewd over hun voortgang en ervaring in het bijeen krijgen van professionals, gemeente en vrijwilligers op de vier thema’s. Aan welke behoefte kan IDEM tegemoet komen? Waar begint en eindigt de rol van het expertisecentrum? Deze informatie kan de keuzes voor toekomstige plannen sturen.

In gesprekken met de stakeholders hebben we gebruik gemaakt van de most significant change-methode. Wat zijn volgens hen de belangrijkste opbrengsten van de samenwerking met IDEM? Daaruit blijkt onder meer dat de thema’s integratie, discriminatie en (lhbt-)emancipatie veel vaker geagendeerd en besproken worden, dat er meer en andere mensen betrokken zijn geraakt bij de onderwerpen, en dat de netwerken en contacten veel toegankelijker zijn gemaakt. IDEM brengt meer focus aan in de vier thema’s, deelt kennis met anderen en verbindt.

Aanvonken

Evaluatie en monitoring zijn voor IDEM geen activiteiten die we eenvoudig afvinken. Het is de informatie ons ‘aanvonkt’ om ons werk actueel, creatief en relevant te houden voor de Rotterdamse sociale professionals. Daarvoor is jullie inbreng dus van groot belang. Bedankt voor jullie reacties, want jullie respons heeft letterlijk verschil gemaakt.

Meer weten of een gesprek aanvragen? Stuur gerust een mail naar Rita Schriemer: R.Schriemer@radar.nl.

Een lijst met artikelen