Direct naar inhoud

Verslag: Wat als niemand je beperking ziet?

Gepubliceerd op:

Muisstil proberen de jonge koks van Hotspot Hutspot broodjes te smeren. Nog nooit hebben ze zo zachtjes uien gesnipperd. Nog nooit werd zo voorzichtig de afwas gedaan. En nog nooit werden schoteltjes zo geruisloos op elkaar gestapeld. Goed, helemaal geruisloos koken ging natuurlijk niet, maar iedereen deed haar of zijn uiterste best om de sprekers niet te overstemmen. Een chapeau is op zijn plaats.

Een paar uur eerder. Het is donderdag 11 april 2019, 9.30 uur. Zoetjesaan loopt sociaal restaurant Hotspot Hutspot Krootwijk – in Crooswijk – vol met Rotterdamse welzijnswerkers, actieve burgers en vrijwilligers. Door IDEMs Marian worden ze warm onthaald voor het kennisatelier ‘Onzichtbare beperkingen – Integratie in de breedte’. Mensen met een onzichtbare beperking zien er niet opvallend anders uit dan anderen, maar worden erdoor wel in hun mogelijkheden beïnvloed. Hoe kun je hier als welzijnswerker het beste rekening mee houden?

Wat is een onzichtbare beperking?

Nadat iedereen een kopje koffie of thee heeft bemachtigd en een plaatsje heeft gevonden, gaat IDEM-onderzoeker Inte van der Tuin verder in op het begrip ‘onzichtbare beperkingen’. Want wat wordt daar precies onder verstaan? Wat valt er wel onder en wat niet?

Een hele brede, algemene definitie is “een beperking die pas aan het licht komt door interactie.” Met de aanwezigen wordt het begrip verder verkend: dat bijvoorbeeld doofheid een onzichtbare beperking is, is voor iedereen vanzelfsprekend. Maar wat als iemand niet goed meer mee kan komen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een traumatische ervaring uit het verleden of een burn-out: valt dat er ook onder? Een eenduidig antwoord blijkt er niet te zijn.

Meer inzicht in onzichtbaarheid

Dat er meer bewustwording van en meer begrip moet komen voor onzichtbare beperkingen, is voor iedereen evident. Om een klein beetje meer inzicht te geven over het leven met een onzichtbare beperking, was MEE Rotterdam aanwezig om een voorlichting te geven. Lieneke, een van de ervaringsdeskundigen van MEE die regelmatig voorlichtingen geeft, vertelde over haar leven met doofheid. Lieneke is niet doof geboren, maar is op haar vierde doof geworden als gevolg van een ziekte. Van jongs af aan heeft ze leren omgaan met haar beperking, waardoor ze op veel punten uitstekend zelfstandig kan leven. Ze rijdt gewoon auto, heeft een wekker met flitslichten in plaats van geluid en kan wanneer nodig een doventolk inhuren om haar bij te staan.

Toch is het niet altijd gemakkelijk voor haar. Lieneke vertelde over de dag dat ze op straat overvallen werd. Iemand trok zo de ketting van haar hals af. Maar 112 bellen als dove gaat niet zomaar
 Zodra ze van de schrik bekomen was, vroeg ze hulp aan iemand op straat. Ze ging naar het bureau om aangifte te doen, maar de communicatie verliep stroef. In dergelijke gevallen kun je met spoed een doventolk aanvragen, maar daar moet je hoe dan ook op wachten.

Het publiek verbaast zich erover dat er nog geen oplossing is gevonden, waardoor dove mensen direct alarm kunnen slaan. “Je moet een bericht tikken via je smartphone”, legt Liekene via haar doventolk uit. “Maar dat kost heel veel tijd. In een echte noodsituatie heb je die niet. Er schijnt gewerkt te worden aan een speciale app, dus het is hopen dat deze snel gelanceerd wordt.”

Gelukkig heeft Lieneke ook meer dan genoeg positieve en leuke anekdotes over haar leven. Zo heeft ze een kat die ook doof is. Als het eten geserveerd wordt, roept ze haar kat door hard op de vloer te stampen. “Op de trillingen komt ze gelijk af, want dan weet ze dat er eten is!”

Actieve organisaties

MEE Rotterdam is niet de enige organisatie die zich inzet voor mensen met een (onzichtbare) beperkingen. Tijdens het kennisatelier werd ook kort de aandacht gevraagd voor verschillende andere partijen die actief zijn in Rotterdam:

Broodjes en bietensoep

Na zoveel informatie te hebben opgedaan, werd het hoog tijd om over het onderwerp na te praten. Tijdens een heerlijke lunch, bereid door de vrijwilligers van Hotspot Hutspot, smulden de aanwezigen van broodjes, bietensoep en biologische sapjes.

Een lijst met artikelen