Direct naar inhoud

Verslag: Snel aan de slag met vroegsignalering

Gepubliceerd op:

Vroegsignalering op de thema’s integratie, discriminatie en (lhbt-) emancipatie. Hoe kun je er snel mee aan de slag en waar moet je rekening mee houden? Daarover ging de workshop die IDEM Rotterdam en de Gay Straight Alliance (GSA) Natuurlijk Samen verzorgden voor sociale professionals tijdens de conferentie (vroeg)signalering in Prins Alexander op 6 oktober. Delilah Sarmo, netwerker bij IDEM Rotterdam, doet verslag.

De workshop begint met een korte uitleg over IDEM Rotterdam en GSA Natuurlijk Samen. Netwerkers van IDEM Rotterdam zijn in deze periode actief met het interviewen van sleutelfiguren in het gebied Prins Alexander. De gesprekken richten zich vooral op signalen en ervaringen met integratie-, discriminatie- en (lhbt-) emancipatievraagstukken. Sigrun Scheve van GSA Natuurlijk Samen vertelt over het streven van de GSA naar veilige wijken voor iedereen. Dit gebeurt door het opzetten van een ketenaanpak met betrokkenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de politie, gemeente, antidiscriminatievoorzieningen en COC’s.

Diversiteit als basisthema

Uit een korte brainstormoefening komt naar voren dat deelnemers van de workshop het belangrijk vinden dat er aandacht is voor voorlichting over (seksuele) diversiteit onder jongeren en docenten. Daarnaast vinden deelnemers dat er in de preventieve sfeer gesprekken moeten plaatsvinden over normen, waarden en respect. Weten waar je terecht kunt met vragen over seksuele diversiteit of discriminatie, wordt eveneens genoemd. Diversiteit zou volgens de deelnemers een basisthema moeten zijn dat terugkomt in alle activiteiten die je onderneemt met jouw doelgroep. In de houding van professionals wordt openheid, respect, betrokkenheid en zichtbaarheid verwacht om signalen over integratie, discriminatie en (lhbt-) emancipatie op te pakken.

Veel vragen

Ook aan elementen die vroegsignalering in de weg staan, wordt aandacht besteed. De deelnemers noemen het ontbreken van kennis over de thema’s, waardoor het soms lastig is om te bepalen hoe en wat je moet signaleren. Iemand in de groep geeft een voorbeeld: jongens kunnen het leuk vinden om met poppen te spelen. Is dit een signaal dat deze jongen zich mogelijk meer een meisje voelt? En hoe moet je dit bij een jongen peilen? Hoe vroeg moet je erbij zijn? En waar kun je terecht met dit soort vragen ofwel wat doe je met een signaal? Dit zijn allemaal vragen die leven bij de deelnemers.

Weerstand

Een aantal deelnemers geeft nadrukkelijk aan dat gebrek aan tijd vroegsignalering in de weg kan staan. Weerstand van andere professionals of formele barrières kunnen vroegsignalering eveneens belemmeren. Deze weerstand uit zich in het niet delen van informatie of het niet kunnen delen van gegevens. Een van de deelnemers geeft aan dat professionals soms ook op een eiland werken.

Verder staat angst om de thema’s bespreekbaar te maken vroegsignalering in de weg. Als professionals het persoonlijk lastig vinden om over bepaalde onderwerpen te praten, zullen zij ook geen signalen oppakken. Tot slot kan het gebrek aan beschikbare cijfers vroegsignalering in de weg staan want de opvatting is vaak: als er geen cijfers zijn, bestaat het probleem niet.

Casus genderidentiteit

In het laatste onderdeel van de workshop gaan de deelnemers aan de slag met een (anonieme) casus over genderidentiteit. De centrale vraag daarbij is hoe deze casus in een vroegtijdig stadium opgepakt had kunnen worden. Dit doet de groep aan de hand van een model voor ketenaanpak voor veilige wijken, dat door Sigrun Scheve van GSA Natuurlijk Samen is gepresenteerd. De deelnemers komen tot de conclusie dat communicatie, gebrek aan vermogen om te signaleren en niet weten wie in een vroegtijdig stadium welke rol heeft, in deze casus heeft geleid tot het voortduren van problemen.

Meer informatie

Ook aan de slag met vroegsignalering? Of meer weten over ketenaanpak voor veilige wijken voor iedereen? Neem contact op met Delilah Sarmo via info@idemrotterdam.nl of bel 06 11 88 41 94.

Een lijst met artikelen