Veroordeling discriminerende leuzen bij voetbalwedstrijden
Het scanderen van discriminerende leuzen tijdens een voetbalwedstrijd. Het lijkt soms alsof niemand er meer van opkijkt, maar de rechtbank Rotterdam hield 15 maart een speciale themazitting over voetbalgerelateerde discriminatie.Vier ‘supporters’ moeten zich die dag voor de politierechter verantwoorden voor het roepen van discriminerende leuzen, merendeels met Joden als mikpunt. Drie verdachten zijn aangehouden bij de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax in oktober 2015. Een vierde verdachte is in december bij de bekerwedstrijd van Feyenoord tegen Willem II in de kraag gevat.
De Officier van Justitie benadrukt dat discriminatie bestreden moet worden. De uitlatingen die door de politie zijn waargenomen, zijn beledigend op grond van ras en godsdienst. De straf die de Officier eist bestaat uit 500 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar en een gedragsinterventiecursus, die ontwikkeld is door de reclassering.
Spijt betuigen
De rechter oordeelt milder. Twee verdachten krijgen een voorwaardelijke straf van 250 euro, met een proeftijd van een jaar. En ze moeten een gedragsinterventiecursus volgen. Van het aanzetten tot haat en geweld worden verdachten vrijgesproken. Daarnaast krijgen ze een stadionverbod van de KNVB.
Een van de mannen geeft toe dat hij de leuzen heeft geroepen. De man zegt dat hij zich mee heeft laten slepen en betuigt spijt. De andere verdachte ontkent, maar agenten stonden op nog geen drie meter afstand toen hij zijn handen in de lucht stak en leuzen over Joden scandeerde.
Aangesproken
De andere twee verdachten worden vrijgesproken. Een man, die op de Coen Moulijnweg werd aangehouden, verklaart dat hij alleen Feyenoordliedjes zong. Een tweede man dacht dat het een geintje was toen hij door mannen in Feyenoordkleding werd aangehouden op het Zandvlietplein. Hij zou alleen ‘Klootzakken, jullie gaan eraan’ hebben geroepen naar de spelersbus van Ajax. Ondanks voldoende wettig bewijs is het volgens de politierechter niet buiten redelijke twijfel dat ze daadwerkelijk discriminerende leuzen hebben geroepen.
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: