Direct naar inhoud

Tomáš de Paauw: “Verbinding mag ook afstand zijn”

Gepubliceerd op:

Zijn stichting mag dan Spraakuhloos heten, toch is dialoog heel belangrijk voor spoken-wordartiest en schrijver Tomáš de Paauw. Tijdens de Dag van de Dialoog, op 5 november in Dakpark Rotterdam, geeft hij een voorproefje van zijn woordkunsten, waarmee hij Rotterdamse jongeren verbindt.

Wat doet stichting Spraakuhloos?

We organiseren evenementen op verschillende plekken in de stad voor jongeren die podiumkunsten beoefenen: we zijn een reizend open podium. Iedere keer programmeren we jonge makers, iedere keer staan we op een andere locatie en iedere keer voegen we een nieuwe kunstvorm toe die nog niet eerder bij ons is vertoond. 

Waarom is het alleen voor jonge makers?

Vijf jaar geleden merkten mijn beste vriend en ik dat er maar heel beperkt aanbod was van hetgeen wij tof vinden. Het was óf heel literair, of heel saai, of overprized. Wij houden juist van mensen bij elkaar brengen. We besloten om een avond te organiseren met performances die wij leuk vinden, als concept in een café in Ommoord. Er kwamen meteen zestig mensen op af! Bij de tweede editie, drie weken later, stonden we op Rotterdam Laat Open. Sindsdien hebben we alle grote venues van Rotterdam wel gehad.

Hoe komen de jonge makers bij jullie terecht?

Met name via ons grote netwerk, via social media, via mond-tot-mondreclame. Ons netwerk bestaat inmiddels uit zo’n duizend artiesten, die vaak ook weer jonge creatievelingen kennen. Voor onze open podia kan iedereen zich aanmelden. Voor onze geprogrammeerde avonden selecteren wij de artiesten, die tussen amateur- en professioneel niveau in zitten. Vaak gaat het om jongeren die we gespot hebben tijdens onze open podia of tijdens andere events.

Is een podium bieden aan jongeren jullie enige doel als stichting?

Nee, we zouden ook graag structureel erkend worden door de gemeente. Binnen de gemeente is er eindeloze beleidsvoering over diversiteit en inclusie, honderden pagina’s zijn erover geschreven en tientallen debatten zijn erover gevoerd. Het zijn onderwerpen waar wij al vijf jaar iets mee doen, het zou fijn zijn als we daar structureel budget voor krijgen.

Hoe financieren jullie nu je events?

Op dit moment via projectsubsidies. Een probleem daarvan is dat er heel veel geld naar de gevestigde orde gaat om meer activiteiten voor jongeren te organiseren, maar vaak weten zij niet hoe ze jongeren moeten bereiken en wat ze voor hen moeten programmeren. Wij weten dat wel. In plaats van hen extra budget te geven om opnieuw het wiel uit te vinden, kunnen ze beter ons jongerenprogramma’s laten maken.

Er zou dus wel wat meer dialoog mogen komen tussen gemeente en organisaties als die van jullie?

Inmiddels kennen ze ons wel, maar we lopen wel tegen een achterhaald systeem aan. Gemeentes of fondsen vragen om uitgebreide geschreven projectplannen, terwijl wij veel beter ons werk en het effect ervan kunnen laten zien in bijvoorbeeld een powerpoint met video. Op die manier kunnen we veel beter ons verhaal vertellen.

Waarom is dialoog voor jou belangrijk?

Verbinding staat bij ons centraal. We zeggen altijd dat iedereen met elkaar verbonden is en dat contact houden het makkelijkste is wat er is. Maar verbinding mag ook afstand zijn; geforceerd samenzijn leidt ook alleen maar tot afscheiding. Elkaars personal space kennen is ook heel belangrijk, misschien moeten we juist beginnen met checken wat iemands grenzen zijn.

Een lijst met artikelen