The Hang-Out 010: “Veel lhbt-jongeren zien ons als hulpverleners, omdat ze nergens anders terecht kunnen”
In Rotterdam zijn er verschillende bars waar lhbt-jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Maar wat als je nog niet uitgaat of gay bars gewoon niet je ding zijn? The Hang-Out 010 is sinds 2014 een laagdrempelige en veilige plek waar jonge lhbt’ers bij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan. We spreken met bestuurslid Lavern Muller over deze bijzondere huiskamer.
In 2014 werd het concept van The Hang-Out 010 bekroond met de RET Aardig Onderweg Award. Kort daarna opende de huiskamer voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender personen een pop-uplocatie bij Westblaak. Via haar studie Culturele en Maatschappelijke Vorming kwam Lavern Muller met de organisatie in contact. “En eigenlijk ben ik nooit meer weggegaan”, lacht ze. “Ik deed destijds een onderzoek naar eenzame lhbt-jongeren, waaruit bleek dat zij een plek met een huiskamersfeer misten waar ze gelijkgestemden konden ontmoeten. Een concept als The Hang-Out 010 was dus precies waar zij behoefte aan hadden.”
Iedereen is welkom
Vanaf het begin had The Hang-Out speciale aandacht voor biculturele jongeren. Muller: “Het COC organiseert heel wat evenementen voor lhbt-jongeren, maar is nog redelijk wit. Biculturele lhbt’ers vinden het daardoor moeilijker om daar aansluiting bij te vinden.” Volgens Muller zijn rolmodellen een goede manier om biculturele jongeren aan je te binden. The Hang-Out 010 organiseert bovendien ook paneldiscussies en talkshows waar onderwerpen als religie, cultuur, seksualiteit en genderdiversiteit aan elkaar gekoppeld worden.
The Hang-Out 010 zorgt ervoor dat alle genderidentiteiten zich welkom voelen. “We hebben het nooit over een gay event, maar organiseren juist evenementen als Gender Free Sunday. Sommige jongeren identificeren zich niet als man óf vrouw, sommigen zijn gender fluid en anderen zijn er gewoon nog niet uit. We sluiten niemand uit.”
Geen regenboogvlaggen
Veel jongeren die bij The Hang Out komen, zijn nog niet uit de kast. “Voor hen bleek de oorspronkelijke pop-uplocatie iets te centraal”, vertelt Muller. “Op Westblaak is het druk op straat. Ik kan me voorstellen dat dat de drempel om bij ons naar binnen te lopen verhoogt.”
Inmiddels is The Hang-Out sinds twee jaar te vinden op een vaste locatie in een woonwijk in Rotterdam-Noord. Wie voor het eerst langs wil komen, moet eerst de organisatie mailen voor het adres. “Op beide locaties hebben we weleens ouders over de vloer gehad die wilden weten waar hun kind uithangt. Veel jongeren hebben thuis problemen en komen naar The Hang-Out om daar even niet aan te hoeven denken. Om hun veiligheid te waarborgen, staat ons huidige adres daarom niet online en hangen we op de locatie ook geen regenboogvlaggen uit.”
Brandbrief
In januari stuurde The Hang-Out 010 een brandbrief naar de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens de organisatie is er in de stad een schrijnend tekort aan gespecialiseerde hulpverlening voor lhbt-jongeren. “Hulpverleners worden simpelweg niet opgeleid om lhbt-personen te ondersteunen en hebben daardoor geen oog voor de problematiek. Als je bijvoorbeeld specifieke zorg nodig hebt, gaat dat meestal via de huisarts. Ben je nog geen achttien jaar, dan moeten je ouders meekomen of heb je een verwijsbrief nodig. Voor veel lhbt-jongeren is dat een groot probleem, omdat hun ouders niet op de hoogte zijn van hun seksuele of genderidentiteit.”
The Hang-Out 010 voorziet de gemeente, politie, noodopvang en andere hulpverleners regelmatig van advies, bijvoorbeeld door expertmeetings over lhbt-problematiek te organiseren. Muller: “Toen The Hang-Out opgericht werd, hadden we zo’n adviserende rol helemaal niet in gedachten. Maar als je zoveel tijd met de doelgroep doorbrengt, komen bepaalde problemen nu eenmaal bovendrijven. Dat willen we niet negeren. Het is wel veel verantwoordelijkheid. We zijn nog altijd dienstverleners, maar veel van onze jongeren zien ons toch als hulpverleners, omdat ze nergens anders terecht kunnen.”
Veilige huiskamer
De komende jaren hoopt The Hang-Out deze situatie te verbeteren. “We willen niet alleen meer trainingen voor onszelf en onze jongeren, maar er ook voor zorgen dat seksuele en genderidentiteit een vast onderdeel van het curriculum binnen Social Work-opleidingen wordt.” Uitbreiden naar andere steden is een andere grote wens van The Hang-Out. De eerste stap daarin is al gemaakt: vorig jaar opende The Hang-Out 070 de deuren in Den Haag. “Het zou mooi zijn als lhbt-jongeren in alle grote Nederlandse steden uiteindelijk terecht kunnen in een veilige huiskamer als The Hang-Out 010.”
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: