“Zij zagen mij, waardoor ik anderen kon zien.” “Er ontstaat veel positiviteit en energie door te luisteren naar elkaar.” “Aandacht zorgt voor groei.” “Wat mij verraste was de oprechtheid van de deelnemers.”

Het zijn enkele van de vele mooie opmerkingen tijdens de Dag van de Dialoog in Restaurant Dakpark op vrijdag 2 november 2018. Tientallen Rotterdammers gingen in kleine groepjes met elkaar in gesprek over het thema ‘Elkaar zien’.

Dag van de Dialoog - foto: Wilke Martens

Lilia Costa van Gebiedscommissie Delfshaven was aanwezig bij de Dag van de Dialoog 2018. Voordat de Rotterdammers met elkaar in gesprek gingen, richtte zij het woord tot de aanwezigen. “Ik vond het een verbindende en open ervaring”, vertelt ze na afloop. “Het is mooi om te zien hoe vreemde mensen zich durven blootstellen en ervaringen durven delen. Elkaar zien begint bij elkaar in de ogen kijken, ontdekken welke ziel er achter schuilt. Prachtig om ongedwongen elkaar te ontdekken en zo de verschillen te zien en beter te begrijpen.”

IDEM-netwerker Karin Oppelland (links) merkte op dat er veel energie vrijkwam. “Bij de organisatie van de Dag van de Dialoog werden we geholpen door enkele jongeren van Zadkine. Zij vonden het heel bijzonder omdat ze gelijkwaardig behandeld werden. Ik kreeg van hen enthousiaste reacties terug: ze willen meer weten van de Dialoog en vaker met ons samenwerken.”

Dag van de Dialoog - foto: Wilke Martens

Daarna was het tijd voor de bezoekers om met elkaar in gesprek te gaan. De meeste tafelgenoten ontmoetten elkaar op deze dag voor het eerst. Daarom zat aan iedere tafel een gespreksleider, om de dialoog op gang te brengen en vervolgens in goede banen te leiden. Elkaar de tijd gunnen om na te denken, is een van de belangrijke regels tijdens een dialoog. RADAR-medewerker Delilah Sarmo begeleidde het gesprek aan een van de tafels. “Elke keer als ik mee doe als gespreksbegeleider op de Dag van de Dialoog kom ik verrijkt en voldaan uit de ontmoeting”, zei ze na afloop. “Deelnemers geven elkaar een kijkje in hun leven en zonder dat het moet, krijg je inzichten mee van anderen, ook als gespreksbegeleider. Dit laat weer zien hoe gelijkwaardig het gesprek plaatsvindt en dat het echt een plek is waar je jezelf mag zijn.”

 

Dag van de Dialoog - foto: Wilke Martens

IDEM-netwerker Marsha de Koning-Man vond het in ieder geval erg gemoedelijk aan haar tafel. “Naast grote dromen voor een mooiere wereld, waarin we oog voor een ander hebben, werden ook hele concrete kleine persoonlijke projecten in de wijk besproken waarbij nagedacht werd hoe deze in stand te houden en voort te zetten. Ervaringen over bijzondere ontmoetingen werden gedeeld waardoor het belang van het thema ‘Elkaar Zien’ duidelijk gemaakt werd.”

Dag van de Dialoog - foto: Wilke Martens

De Dag van de Dialoog, die in Rotterdam voor de zeventiende keer plaatsvond, werd afgesloten met een lunchbuffet, vol heerlijks van Restaurant Dakpark. Na een pittig gesprek laafden de bezoekers zich aan gezonde salades, verse groenten, brood en andere lekkernijen.

Dag van de Dialoog - foto: Wilke Martens

De Dag van de Dialoog werd dit jaar georganiseerd door IDEM Rotterdam, in samenwerking met Stichting Dag van de Dialoog, RADAR, Pameijer, DIA Rozenburg, Zadkine, Brahma Kumaris Spirituele Academie en Restaurant Dakpark.