Na maanden lockdown zijn de sportscholen weer open! Veel mensen konden niet wachten om zich weer in het zweet te werken in de gym of om met een groep buiten te trainen. Anderen voelen nog steeds een drempel om te gaan sporten. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze zich niet comfortabel voelen in gangbare sportkleding. Rabia Orhan had daar ook last van, tot ze besloot haar eigen sportoutfit samen te stellen.

Ze loopt marathons, ze geeft hardlooptrainingen en ze draagt een hoofddoek: Rabia Orhan stelde haar eigen outfit samen om buiten te kunnen sporten. “Je ziet niet veel vrouwen met hoofddoek sporten, en hardlopen al bijna helemaal niet”, vertelt Rabia. “Naar mijn idee ervaren veel islamitische vrouwen een drempel om met hoofddoek te sporten. Dus als ik een andere vrouw met hoofddoek buiten zie trainen, dan word ik heel erg blij!”

Rabia, die zelf een Turkse achtergrond heeft, ervoer die drempel zelf jaren geleden ook nog. “Ik ben begonnen met fitness in een sportschool voor vrouwen”, zegt ze, “dus daar was het niet nodig om tijdens het sporten een hoofddoek te dragen. Helaas ging die gym op een gegeven moment dicht. De leden zouden naar een andere sportschool kunnen, maar ik was gehecht aan die plek. Eigenlijk ben ik toen ‘noodgedwongen’ buiten gaan trainen.”

Geschikte sportkleding

In die tijd was er niet veel sportkleding voor islamitische vrouwen verkrijgbaar. “Ik had een hoofddoek van Nike geprobeerd, maar die vond ik te plat op mijn hoofd zitten”, vertelt Rabia. “Ook in de strakke hardloopbroeken voelde ik me niet comfortabel. Ik moest op zoek naar iets wat bij mij past én wat lekker zit tijdens het lopen. Ik heb verschillende outfits geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik een hoofddoek van dun katoen gaan dragen en draag ik een luchtige rok over mijn sportlegging.”

En daarmee is ze een opvallende verschijning, in positieve zin. “Ik krijg heel veel complimenten!”, lacht Rabia. “Op een dag, ergens in 2017, kwam ik iemand tegen die vroeg of ik niet met een groep wilde trainen. Ik vroeg haar of er wel meer mensen met migratieachtergrond mee trainen. Er waren tot dan toe alleen witte mensen in de hardloopgroep, maar ik besloot een proefles te nemen. Het was een hele drempel, als enige met hoofddoek, maar ik werd met open armen ontvangen.”

Verbinding

Inmiddels heeft ze vier marathons gelopen (Rotterdam (2x), Istanbul en New York) en geeft ze nu ook zelf hardlooptrainingen. “Mijn coach heeft me gestimuleerd om de hardlooptraineropleiding te volgen en nu geef ik les aan de beginnersgroep”, zegt ze. “In mijn ervaring is dat bij mensen met een Turkse achtergrond soms extra moeilijk. Omdat veel van hen hardlopen niet gewend zijn, komen ze met smoesjes om toch af te haken. Ik vind het jammer dat er zo weinig diversiteit qua afkomst in de hardloopgroep is, daarom probeer ik iedereen te motiveren.”

Diversiteit is belangrijk in de sport, meent Rabia, want juist sport kan mensen verbinden. “Mijn trainer is lesbisch en ik ben moslima, maar ondanks onze verschillen kunnen we heel fijn samen sporten en respecteren we elkaar. Eigenlijk zijn we niet alleen maar aan het sporten, maar tegelijkertijd doorbreken we taboes. Daar zou ik een hardloopboek over willen schrijven: niet alleen maar tips geven over lopen, voeding en kleding, maar ook schrijven over de manier waarop hardlopen kan verbinden.”

Tip om te starten

Naast op zoek gaan naar kleding waar jij je comfortabel in voelt, is ‘gewoon’ de eerste stap maken de belangrijkste tip volgens Rabia. “Wacht niet op iemand anders om de eerste stap te maken, maar begin gewoon”, legt ze uit. “Begin met wandelen, bouw het rustig op. Hardlopen is niet alleen maar hardlopen, maar ook een strijd met jezelf. Je gaat jezelf tegenkomen, maar dat zorgt uiteindelijk ook weer voor zelfvertrouwen. In een periode dat ik op werk veel stress had, heeft hardlopen mij enorm geholpen. Je lichaam maakt dan endorfine aan, waardoor je positief in het leven blijft staan. Het heeft mij gered.”

Wil je trainingen volgen van Rabia? Meld je aan via www.loopschoolkralingen.nl