Luisteren met je handen, spoken word van de straat en Rotterdammers met een lichamelijke beperking die een concert geven: North Sea Round Town draait niet alleen om jazz, maar vooral om inclusie! In aanloop naar het North Sea Jazz Festival kun je van 27 juni tot en met 14 juli overal in Rotterdam tegen jazzmuzikanten aanlopen. North Sea Round Town brengt jazz naar de meest bijzondere plekken, in de meest bijzondere vormen en met de meest bijzondere partners. Michelle Wilderom, directeur van North Sea Round Town, vertelt over samenwerkingen in de stad.

Hoe is North Sea Round Town ontstaan?

Toen het North Sea Jazz Festival in 2006 naar Rotterdam kwam, wilde de gemeente een cadeau geven aan de stad. Als drie dagen lang topmusici in Rotterdam spelen, dan moet de stad daarvan kunnen meegenieten, was de gedachte. Daarom werd voorafgaand aan North Sea Jazz een fringe festival georganiseerd. In eerste instantie was het een groot, gratis programma op straat, waarbij Rotterdammers onverwacht tegen jazz aanlopen en kunnen kennismaken met de stad. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een groot evenement – waarbij muziek wordt gespeeld op straat, in de metro, op het centraal station – en zijn ook de jazzpodia en -programmeurs van de stad erbij betrokken.

Waarom zijn jullie de crossover met zorg en welzijn gestart?

Vanuit de gedachte dat het een cadeau voor de stad is, zochten we naar manieren om de muziek toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers. We zijn daarom in 2016 begonnen met buurtconcerten, aanvankelijk in verzorgingshuizen. Dat werd breed uitgemeten in de media, maar daardoor kregen mensen het idee dat North Sea Round Town een festival voor ouderen is. Daarom zijn we gaan focussen op sociaalmaatschappelijke verrijking in de breedste zin van het woord en meer gaan nadenken over manieren om vorm te geven aan diversiteit en inclusie. Zo is het Klankconcert, dat ooit als pilot begon in samenwerking met het Oogziekenhuis, uitgegroeid tot een groot concert in de Laurenskerk. Mensen luisteren geblinddoekt naar het concert. Als je je ogen afdekt en het op dezelfde manier ervaart als blinde of slechtziende mensen, dan kun je als gelijkgestemde het concert ervaren.

Wat is de meest bijzondere samenwerking van het festival?

Deze editie werken we samen met vijf onafhankelijke, jonge programmeurs, alle vijf Nederlanders met een andere culturele achtergrond. Zij kennen de stad als geen ander en hun expertise op het gebied van jazzmuziek, in de breedste zin van het woord, is erg waardevol. Raluca Baicu (Nederlands-Roemeens) heeft een nachtprogramma samengesteld op de 31e verdieping van De Rotterdam. Tussen twaalf uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends is er avantgardistische topjazz, waarbij het geluid meegaat op de verschillende fasen van licht gedurende de dag- en nachtcyclus. Ik ben er heel trots op dat we deze vijf professionals een podium kunnen bieden voor hun programma en waar mogelijk samen kunnen dromen om mooie projecten te realiseren.

Verder vieren we dit jaar dat het honderd jaar geleden is dat het eerste – geregistreerde – jazzconcert heeft plaatsgevonden in Rotterdam. We pakken daarom extra feestelijk uit, onder meer met een historische jazzroute. Als een sliert door de stad gaan grote Rotterdamse jazznamen, als Benjamin Herman, samen met Codarts-studenten langs vergeten jazzplekken van vroeger om er te spelen: een samenwerking met Codarts en Jazz International Rotterdam.

Het mooie aan deze bijzondere samenwerkingen, is dat niet alleen de toehoorders van jazz kunnen genieten, maar ook dat het muzikanten kan inspireren en iets kan leren. De confrontatie in de stad, of dat nou op een plein, een station of in een verzorgingshuis is, vraagt een hele andere benadering. Van zo’n nieuwe ervaring kun je ontzettend veel leren.

Een van de doelen van IDEM Rotterdam is organisaties in de stad met elkaar verbinden. Dat lijkt jullie door de muziek heel goed af te gaan.

Als het gaat om verbindingen leggen in de stad, heb ik als directeur van een muziekfestival een groot kapitaal in handen, ook crosssectoraal. Muziek is namelijk een hele fijne en vrolijke manier om interactie en samenspel tot stand te brengen. Jazz is van oorsprong ontstaan als social music, het is bedoeld om mensen te laten samenkomen. Dat sociale en maatschappelijke aspect zit heel erg in de samenwerkingen die wij aangaan. Je hoeft eigenlijk niks te zeggen, want de muziek spreekt al voor je. Het gaat om de noten die je speelt.

We zorgen ervoor dat we op plekken spelen waar bijzondere doelgroepen zijn, die heel blij zijn als we binnenkomen en met hen samenwerken. Denk aan de verzorgingshuizen of sociaal restaurant Hotspot Hutspot. Als directeur van een groot festival voelt het als mijn verantwoordelijkheid om het platform in te zetten voor dit soort ontmoetingen. Natuurlijk moet er een flink potje jazz gespeeld worden, maar daarnaast wil ik de mogelijkheid aangrijpen om een inclusieve samenleving op de agenda te zetten.

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten tijdens North Sea Round Town:

• My Breath My Music: nadat vijf Rotterdamse muzikanten met een lichamelijke beperking een masterclass van Candy Dulfer hebben gevolgd, geven ze met hun op maat gemaakte instrumenten een spetterend optreden in Lokaal Cultuur Centrum ’t Klooster, in samenspel met vijf topbands.

Donderdag 27 juni, 16.00 – 19.30 uur – feestelijke aftrap van de Buurtconcerten met aanschuifdiner – ’t Klooster, Afrikaanderplein
Vrijdag 12 juli, 19.30 uur, Hotspot Hutspot Lombardijen

Luisteren met je handen: dove, slechthorende en horende kinderen kunnen zich in deze muzikale workshop uitleven door met ingrediënten uit de moestuin een muziekcompositie te maken.

Zaterdag 29 juni & 13 juli; 13.30 tot 15.00 uur & 15.00-16.00 uur – Villa Zebra – op aanvraag mogelijk voor groepen en scholen.

• SPRAZZ: spokenwordartiesten vertellen over de buurt waar ze wonen en de mensen die de stad vormen. Oftewel, spoken word en jazz van de straat!

Vrijdag 5 juli – Mono

Kennisatelier – Special Edition

IDEM Rotterdam organiseert op 27 juni een Special Edition Kennisatelier – Inzoomen op bijzondere samenwerkingen, samen met Cultuur Concreet en North Sea Round Town. Meer informatie over de Special Edition van het Kennisatelier vind je hier.