Iedere maand wordt onze Kennisbank aangevuld met de nieuwste onderzoeken en publicaties op het gebied van inclusie, discriminatie en (LHBTIQ+)emancipatie. In de rubriek ‘Nieuw in de Kennisbank’ lichten we iedere maand een van de onderzoeken uit. Deze keer een onderzoek van Movisie: Hoe is discriminatie van bi+ personen te verminderen?

Mensen die niet op één gender vallen, bi+ personen, worden vaak niet gezien en erkend. Toch wonen er in Nederland ongeveer een miljoen mensen met bi+ gevoelens. Vanwege vooroordelen en stereotypen worden zij gediscrimineerd. Movisie deed literatuuronderzoek naar het tegengaan van discriminatie van bi+ personen. Een van de belangrijkste redenen waarom bi+ personen gediscrimineerd worden, is angst. Een manier om discriminatie tegen te gaan is dan ook het verminderen van die angst. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door contact met bi+ personen te bevorderen, maar ook door ‘denkbeeldig contact’ na te bootsen.

Handreiking

Naast het volledige literatuuronderzoek, heeft Movisie ook een beknopte handreiking gepubliceerd met praktische tips voor – onder andere – lhbti+- organisaties. Er worden drie aanpakken beschreven.

Aanpak 1

Organiseer ontmoeting. Een effectieve methode om vooroordelen en stereotypen te verminderen is het organiseren van ontmoeting. Laat bijvoorbeeld een bi+ persoon in de klas voorlichting geven of een dialoog voeren met leerlingen.

Aanpak 2

Start een campagne. Organiseer een campagne met informatie over bi+ mensen. Een campagne met feitelijke informatie kan tegenwicht bieden aan verkeerde beelden die mensen hebben.

Aanpak 3

Organiseer oefeningen om angst te verminderen. Er zijn verschillende oefeningen die kunnen worden ingezet om angst voor bi+ mensen te verminderen en daarmee bij te dragen aan positiever contact met personen uit deze groep. De oefeningen kunnen bijvoorbeeld worden gedaan met een groep leerlingen, sporters, collega’s of andere groepen mensen die regelmatig samenkomen.

Ben je benieuwd welke andere titels deze maand zijn toegevoegd aan de Kennisbank? Kijk dan snel naar de hele update.