Hotspot hutspot is geen gewoon restaurant. Hier kun je voor 9 euro een driegangenmenu eten, dat is bereid door buurtbewoners. Donderdag 11 april is het bovendien de locatie voor het IDEM Kennisatelier ‘Onzichtbare beperkingen – integratie in de breedte’. IDEM sprak met Lourens Brinkman van de hotspot hutspot-locatie in Krootwijk.

Voor iedereen

Goed en gezond eten voor iedereen is het motto van hotspot hutspot. “In ons sociaal restaurant maken we mooie driegangenmenu’s voor 9 euro”, legt Lourens Brinkman uit. “We hebben verschillende vestigingen in wijken waar veel armoede is, zodat de drempel laag is om te komen. Op die manier versterken we de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen.”

Meehelpen in de buurtmoestuinen om groenten, fruit en kruiden te verbouwen, koken van restaurantwaardige driegangendiners en deze serveren op de avonden dat het restaurant geopend is. “We werken met vrijwilligers, kinderen en studenten”, zegt Brinkman. “Echt iedereen vanaf tien jaar is welkom.” Deelnemers krijgen professionele begeleiding om van ‘scratch’ een gezond en betaalbaar diner te koken. Elke week is er een nieuw menu, waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met duurzaam geteelde, seizoensgebonden ingrediënten uit de regio.

In goed vertrouwen

“Niet alleen mensen uit de wijk zijn welkom, maar iedereen”, zegt Brinkman. “En mensen die wat meer te besteden hebben kunnen een uitgesteld diner doneren. Iemand anders die het minder breed heeft, kan dan een keertje gratis komen eten.” Er is geen uitgebreide selectie om te bepalen wie dan recht zou hebben op die gratis maaltijd. “Dat gaat echt in goed vertrouwen, wat heel goed werkt”, zegt Brinkman. “Meestal geven we iemand uit ons netwerk cadeaubonnen, die ze vervolgens uitdeelt aan mensen die ze nodig hebben. Maar ook als iemand binnenwandelt en zegt het niet te kunnen betalen, dan vertrouwen we daarop.”

Onzichtbare beperkingen

Het thema van het Kennisatelier van 11 april is onzichtbare beperkingen, zoals doofheid, autisme of bepaalde spierziekten. Mensen met een onzichtbare beperking zien er niet opvallend anders uit dan anderen, maar hebben wel een beperking die hun mogelijkheden beïnvloedt.

“Volgens mij heeft iedereen onzichtbare beperkingen”, zegt Brinkman. “Iedereen heeft zijn bagage en een verleden dat een stempel kan drukken op je mogelijkheden. Dat kan eenzaamheid zijn, armoede, een onzichtbare arbeidsbeperking, noem maar op. Bij hotspot hutspot willen we íedereen een stap verder helpen. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn met een onzichtbare arbeidsbeperking, die we op weg helpen naar een betaalde baan. Maar het kan ook een muzikant of dichter zijn, die nog geen podium heeft. Wij bieden hen graag een podium, in ons restaurant of op onze socialmediakanalen, zoals Facebook.”

Bevlogen begeleiders

De jongeren en volwassenen die komen meehelpen bij hotspot hutspot krijgen begeleiding door bevlogen vrijwilligers, die op hun beurt worden begeleid door een medewerker. “Per locatie hebben we één betaalde kracht, die stuk voor stuk leermeester zijn”, zegt Brinkman. “Zo heb ik zelf twintig jaar in het onderwijs gezeten. “De medewerkers worden geselecteerd op hun kwaliteiten. We overleggen veel met elkaar, springen bij waar nodig en nemen goede vondsten van elkaar over.”

Vrijwilligers worden vooral geselecteerd op hun enthousiasme en motivatie. “In ons intakegesprek vragen we altijd wat je later wil worden, of je nou student bent die iets wil bijdragen of een oudere die haar of zijn pensioen te saai vindt. Het gaat er niet om wat je gedaan hebt, maar waar je naartoe wil.”

Die ontspannen en informele aanpak werkt heel goed. “Er komen hier zoveel verschillende mensen”, zegt Brinkman. “Soms zijn wij het rolmodel voor hen en soms zijn zij het rolmodel voor ons.” Het is de goede sfeer die hotspot hutspot maakt. “Als kinderen van hun ouders moeten komen helpen, dan stuur ik ze weer weg”, zegt Brinkman. “Iedereen moet er zin in hebben en gemotiveerd zijn om mee te doen. Zodra het op werk begint te lijken, dan stoppen we ermee.”

Meer weten over hotspot hutspot of een tafeltjes reserveren? Kijk op www.hotspothutspot.nl