De gemeente Rotterdam gaat de komende jaren investeren in zeven grote stadsprojecten. Van een groene stadslong tot een cultureel hart: openbare plekken moeten aantrekkelijker worden voor bewoners om te ontmoeten, bewegen en recreëren. Niet alleen groen is daarbij belangrijk, maar ook inclusiviteit. IDEM Rotterdam is een van de partners die op dat vlak meedenkt. Programmamanager Koen van Laar: “We moeten er natuurlijk voor zorgen dat al die parken en openbare ruimten straks echt voor iedereen zijn.” 

De bouw moet grotendeels nog beginnen, maar de gemeente Rotterdam is aan de tekentafel al druk bezig met de ontwikkeling van de ‘7 stadsprojecten’. “Het zijn zeven grote buitenruimteprojecten die we als gemeente willen oppakken”, legt programmamanager Koen van Laar uit. “De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk de buitenruimte is. Mensen gingen meer wandelen en hadden vaker buiten ontmoetingen: er kwam meer aandacht en waardering voor de buitenruimte. Daarnaast wil de gemeente investeren om de economie van de stad een boost te geven. Met deze investeringen in de buitenruimte willen we nadrukkelijk bredere doelen behalen dan alleen zorgen voor meer groen en meer bankjes.”  

Van het Alexanderplein tot een groen lint door de stad dat begint bij de Hofbogen, en van brede stadsboulevards bij Blaak tot een cultureel hart bij het Schouwburgplein. Van drijvende parken in het Rijnhavenpark tot vergroten van de biodiversiteit in Feijenoord. “We kunnen natuurlijk niet alles tegelijk doen”, zegt Van Laar, “dus we pakken het gefaseerd aan. Met sommige onderdelen zijn we al een heel eind, zoals het Hofplein en de Coolsingel. Andere projecten duren nog wel een tijdje voordat we starten. Maar het mooie van al deze projecten is dat we er vroeg bij zijn. Er is dus aan de tekentafel nog volop ruimte om input te geven.”  

Inclusieve projecten 

En dat is waar – onder andere – IDEM Rotterdam bij komt kijken. De gemeente heeft verschillende partners en organisaties gevraagd om mee te kijken. IDEM denkt mee over de inclusiviteit van de projecten. “We moeten er natuurlijk voor zorgen dat al die parken en openbare ruimten straks echt voor iedereen zijn”, licht Van Laar toe. “Of je nu slecht ter been bent, of moeilijker toegang hebt tot informatie, of wat dan ook: de openbare ruimte in Rotterdam is voor álle Rotterdammers.”  

Niet alleen het eindresultaat moet toegankelijk worden voor alle Rotterdammers, ook op de weg ernaartoe worden zoveel mogelijk Rotterdammers betrokken. “Het is belangrijk dat we met deze projecten ook werkgelegenheid creëren”, zegt Van Laar. “Denk aan banen met betrekking tot de aanleg en het onderhoud. We proberen samen te werken met bouwbedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. En we proberen ervoor te zorgen dat horecaondernemers straks aantrekkelijke plekken krijgen. De verbeteringen moeten ook ten goede komen aan Rotterdamse ondernemers.”  

Ideeën welkom 

Gedurende de verdere ontwikkeling van de projecten zal er genoeg ruimte zijn voor professionals en burgers om input te leveren. “Enkele weken geleden is het stadsakkoord getekend, waarin we hebben afgesproken twee keer per jaar met alle partijen bij elkaar te komen en de voortgang te bespreken. Op die manier vindt er een interessante kruisbestuiving plaats waarbij de betrokkene hun ideeën kunnen spuien.” 

Maar ook anderen zullen de gelegenheid krijgen om input te leveren of feedback te geven. “Op geijkte momenten kunnen professionals hun mening geven over de projecten, bijvoorbeeld op het gebied van inclusiviteit”, legt Van Laar uit. “Welke momenten dat precies zijn is nog te vroeg om te zeggen, omdat we nog aan de tekentafel zitten. We gaan in ieder geval proberen om iedereen de kans te geven input te geven. Houd er alleen rekening mee dat we niet álle wensen kunnen inwilligen. We hebben natuurlijk te maken met een beperkt budget, en soms zijn wensen tegenstrijdig. In die gevallen proberen we wel goed uit te leggen waarom bepaalde dingen niet kunnen.”  

Lees meer over de afzonderlijke projecten op de website van de gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsprojecten/