Islam in Nederland: feiten of beeldvorming?
In het politieke en maatschappelijke debat staan de islam en de positie van moslims regelmatig ter discussie. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben onderzoekers Ewout Butter en Roemer van Oordt de feiten over moslims in Nederland op een rij gezet.
De verwachting en angst onder een deel van de Nederlanders is dat Nederland in toenemende mate een islamitisch karakter krijgt, omdat er steeds meer moslims wonen en zij islamitische instituten oprichten. Is dit beeld op feiten gebaseerd, of hebben we vooral te maken met beeldvorming? Een kleine greep uit de resultaten van de factcheck van Butter en Van Oordt:
- Moslims zijn in Nederland in de minderheid: slechts 4,9% van de bevolking in Nederland is moslim.
- In 54 gemeenten is het aandeel moslims onder de bewoners hoger dan het landelijke gemiddelde. Gemeente Leerdam staat op nummer één met 18,6%, Rotterdam staat op de derde plek, met 13,7%.
- Van de migranten die tussen 1996 en 2015 naar Nederland zijn gekomen, is slechts een kwart moslim. Verreweg de meeste migranten zijn christelijk, namelijk meer dan de helft. Dit is een groot verschil met de beeldvorming die afgelopen jaren is ontstaan over immigratie en de toestroom van moslims.
- 0,8% van alle Nederlandse basisscholen is islamitisch. Daarnaast zijn er twee islamitische middelbare scholen, waarvan één in Rotterdam staat. Ook kent Rotterdam twee hbo-instellingen die zich ‘islamitische universiteit’ noemen.
- De diversiteit binnen de groep moslims is groot, bijvoorbeeld wat betreft migratieachtergrond, stromingen binnen islam en rechtsscholen. Er is dus geen sprake van één gelijkvormige groep.
- 1,5% van de moslims in Nederland heeft geen migratieachtergrond (‘autochtoon’).
Kortom, er is in de huidige discussie vooral sprake van een bepaalde beeldvorming rond de islam, die niet gestaafd wordt door de feiten.
Is er dan geen sprake van problemen onder moslims in Nederland? Jawel, geven de onderzoekers aan. Maar vaak hebben die problemen weinig met religie te maken en worden ze onrechtmatig toegeschreven aan de islam. In andere gevallen kan er wel sprake zijn van extremisme. Dit extremisme wordt door vele Nederlanders, inclusief veel moslims, als een gevaar beschouwd.
Lees verder op de website van Republiek Allochtonië.
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: