“Ik voel me heel erg thuis in Rotterdam, tussen al die verschillende culturen”
Opkomen voor kwetsbare groepen in de samenleving loopt als een rode draad door de carrière van Marsha de Koning-Man. De kersverse netwerker van IDEM Rotterdam werkte jarenlang bij Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen in Utrecht en was teamleider bij VluchtelingenWerk, locatie Prins Alexander. Marsha: “Ik heb lang met vluchtelingen en asielzoekers gewerkt, en daardoor veel ervaring opgedaan met het integratievraagstuk. De andere thema’s van IDEM raken daar ook aan. Het zijn maatschappelijke thema’s die ik erg belangrijk vind.”
Geen zakendeals in China
Marsha studeerde Oriëntaalse talen en communicatie en deed daarna een master in Contemporary Asian Studies, waar zij werd klaargestoomd voor het zakenleven. Lachend vertelt ze: “Toen zag ik mezelf nog in een mantelpakje een keiharde zakendeal sluiten in China.” Na haar studie werkte ze een jaar in de commerciële sector, maar ze kwam er al vrij snel achter dat ze daar weinig voldoening uithaalde: “Ik had niet het idee dat ik daarmee een waardevolle bijdrage kon leveren aan de maatschappij.” Ze zegde haar baan op en vertrok naar China om daar deel te nemen aan een aantal sociale projecten, zoals Engelse les geven en werken in een weeshuis. Ook daar was ze niet helemaal op haar plek: “Ik zat te dicht op de problematiek, dat past niet goed bij mij. Terug in Nederland ben ik op zoek gegaan naar een organisatie met een maatschappelijk verantwoorde doelstelling.” Ten tijde van het generaal pardon in 2007 kon zij aan de slag bij Bureau Inburgering in Utrecht. Marsha: “De mensen die onder het generaal pardon vielen, hadden al die jaren dat ze nog geen papieren hadden, niets mogen doen aan inburgering. De verplichte inburgering die daarna volgde, zorgde voor veel wrijving.” Marsha zag al snel hoe beleid soms contraproductief kan werken. “Ik kwam er toen ook achter dat het mij meer ligt om bij te dragen aan een groter draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving. De ervaringen die ik opgedaan heb in het werkveld, kan ik daar dan goed bij gebruiken.”
Diversiteit in de Maasstad
“Twee jaar geleden werkte ik nog in Utrecht, maar ik wilde heel erg graag naar Rotterdam”, vertelt Marsha. “Mijn familie komt hier vandaan. Wat mij het meeste aanspreekt is de diversiteit. Ik voel me heel erg thuis in de stad, tussen al die verschillende culturen, ook door mijn eigen etnische achtergrond. Ik heb altijd in andere steden gewoond, maar nu zie ik pas dat het voornamelijk witte steden waren, ook Utrecht. En de Rotterdamse mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’, daar gedij ik ook goed bij.”
Koffieafspraak
De komende maanden gaat Marsha de gebieden in, van Prins Alexander tot Pernis en Hoogvliet: “Nieuwe mensen spreken, maar ook bestaande partners benaderen om te kijken of de thema’s nog leven, of er behoefte is aan extra ondersteuning of het uitwisselen van expertise. Vooral bij welzijnsorganisaties zijn veel nieuwe mensen aan de slag, dus dit is een goed moment voor een koffieafspraak.”
Marsha gaat als netwerker aan de slag in de gebieden Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, Feijenoord, Charlois, Hoogvliet en Pernis.
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: