Direct naar inhoud

Gelijke behandeling m/v leidt tot ongelijke zorg

Gepubliceerd op:

Gezondheidsproblemen manifesteren zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Ook hebben vrouwen in bepaalde gevallen baat bij een andere medische behandeling dan mannen. De gezondheidszorg moet dan ook meer oog krijgen voor de medische verschillen tussen beide seksen. Geen enkele vrouw wil immers een genderneutrale behandeling als ze daardoor bijvoorbeeld een verhoogd risico heeft op nare bijwerkingen.

Een vrouw kijkt glimlachend naar haar dokter.

Dat er gezondheidsverschillen bestaan tussen mannen en vrouwen is een feit, maar over de oorzaken of gevolgen hiervan is nog onvoldoende bekend. Minister Schipppers stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar specifieke oorzaken en symptomen van gezondheidsklachten bij vrouwen. Kennis over de beste behandeling voor vrouwen, verbetert de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven. Medici steunen het initiatief, blijkt uit een peiling onder 300 medici door vrouwenorganisatie Women Inc: negentig procent vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor genderspecifieke zorg.

Waarom nu pas?

Als je weet dat er belangrijke gezondheidsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen en je weet dat medici onderzoek steunen naar genderspecifieke zorg, dan is deze injectie van 12 miljoen euro een ‘inkoppertje’. Je denkt bijna: waarom nu pas?  Het antwoord is: omdat mensen achter de schermen vaak jarenlang bezig zijn om een dergelijk onderwerp te agenderen. Dit initiatief is vast niet alleen het geesteskind van minister Schippers of van Women Inc. Door het persbericht dacht ik aan een paar jaar geleden, toen het College voor de Rechten van de Mens de bundel Diversiteit en Discriminatie presenteerde. Een van de sprekers en medeauteurs was professor Lagro-Janssen. In mijn aantekeningen lees ik terug:  “De aandacht voor genderverschillen in de geneeskunde is erg klein door genderbias en genderblindness.”

Aandacht voor verschil

Niet onderkennen van genderverschillen is kwalijk omdat gezondheidsproblemen zich bij vrouwen anders kunnen manifesteren dan bij mannen. Risicogedrag zoals roken en drinken heeft andere gevolgen voor mannen dan voor vrouwen. Ook de werking van medicijnen verschilt per sekse. Het gaat om echte verschillen waar zorgverleners rekening mee moeten houden. Anders leidt gelijke behandeling dus tot ongelijke zorg. Ook toen was daar geen speld tussen te krijgen. Nu is deze kennis dus omgezet in actie. Op naar gelijke kwaliteit van leven en zorg door aandacht voor verschil! Zo kan discriminatie – in de letterlijke zin des woords – bijdragen aan gelijkwaardige kwaliteit van leven en zorg voor mannen en vrouwen.

Een lijst met artikelen