Je voorstelling heet HuisLelijk geweld…

Ik heb een intieme voorstelling gemaakt over huiselijk geweld en kindermishandeling. Als kind werd ik zelf mishandeld door mijn vader, maar ik loop hier niet mee te koop. Ik neem het wel altijd mee in mijn creatieve proces. Door mijn eigen verhaal te vertellen, in een veilige setting, kan ik andere mensen helpen er ook over te praten. Praten helpt. We moeten stoppen met krampachtig doen over kindermishandeling en het beestje bij de naam noemen.

Hoe lukt het jou om hier zo open over te zijn op het podium?

Ik laat mijn hoofd in de kleedkamer. Ik ben niet bezig met gedachten als ‘zit mijn kleding wel goed?’ Vaak staat ons hoofd in de weg, je beperkt jezelf door gedachten.

De voorstelling staat niet in de programmaboekjes van de theaters. Waarom niet?

Het is een heel bewuste keuze om kleine, intieme voorstellingen te maken. Huiselijk geweld is geen onderwerp voor commerciële producties in grote zalen. Er zit humor in mijn voorstelling, wat luchtigheid, maar het is niet van ‘kom maar even lachen’. Ik wil een veilige setting creëren, omdat het thema heftige emoties oproept. Vaak willen mensen praten in reactie op mijn verhaal. We zorgen dan ook voor goede nazorg, voor bezoekers die daar behoefte aan hebben.

Wat doe je naast deze voorstelling?

Van alles! Ik ben bezig met talloze projecten, die er allemaal op gericht zijn om taboes bespreekbaar te maken. Zo wordt mijn methode ‘Catwalk Challenge’ ingezet door gemeenten en scholen.

HuisLelijk geweld is te zien op 17 april 2019 in Theater Zuidplein. Houd voor andere speeldata en updates www.archell.nl in de gaten.