Een echte man! Wat is dat dan?
Hoe denken Rotterdammers over ‘echte mannen’? Miss Mengelmoes zocht het uit. Samen met haar collega’s Ylaysa Harris en Linda van der Heijden maakte Britt Boeddha een vierdelige videoserie en organiseerde een succesvol evenement. In aanloop naar het Kennisatelier Mannenemancipatie van IDEM Rotterdam op 21 juni aanstaande vertelt Boeddha over spierbundels versus lichtgewichten, huilende mannen en de ingrijpende rol van sociale druk.
“Sinds de geboorte van mijn zoon zeven maanden geleden, denk ik vaak na over wat ik aan hem wil overdragen. Ik wil hem laten zien dat er ruimte is, bijvoorbeeld voor zijn tranen. Hem meegeven dat hij later niet de kostwinner móét zijn. Ook richting mijn nichtjes probeer ik erop te letten dat ik niet alleen hun schattigheid benoem, maar ook enthousiast zeg: ‘wat ben je stoer!’. Dat is voor mij waar het om gaat bij emancipatie: gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat je als man zorgzaam en gevoelig kan zijn, en als vrouw assertief of zelfs dominant. En dat deze eigenschappen je niet belemmeren in je streven om het beste uit jezelf te halen. Je mag juist jezelf zijn.”
Project ‘Echte Mannen’
“In 2017 startten we met Miss Mengelmoes een project over ‘echte mannen’. We zagen dat vrouwenemancipatie een onderwerp is dat erg leeft, zeker nu popsterren zich hierover uitspreken. Wij hadden zoiets van: hoe zit het dan met de mannen? We denken namelijk dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen alleen kan ontstaan als mannen ook emanciperen.”
“Met steun van de gemeente Rotterdam onderzochten we hoe Rotterdammers denken over mannelijkheid. Vinden zij dat mannen mogen huilen of worden ze hier ongemakkelijk van? Wie moet er geld in het laadje brengen? Hoe reageren ze op mannen in een rok? En ben je een ‘betere’ man als je gespierd bent of juist niet?”
“Op straat interviewden we mannen en in de studio diepten we deze gesprekken uit met een aantal mannen en vrouwen tussen de 20 en 35 jaar. Jongvolwassenen met verschillende migratieachtergronden, religieuze overtuigingen en seksuele voorkeuren hebben meegedaan aan de gesprekken. Voor het offline evenement werkten we samen met de voetbalclub Antibarbari. Het was erg leuk om op die manier met mannen, die doorgaans niet vaak bij dit onderwerp stil staan, over mannelijkheid en sociale druk te praten.”
Zoektocht
“Het valt op dat Rotterdamse mannen bezig zijn met een zoektocht. Enerzijds vinden de mannen dat een vrouw ook kostwinner zou kunnen zijn. Dat een man eigenlijk wel mag huilen. Of dat het om het even is wie het drankje betaald op de eerste date. Anderzijds zeiden de mannen ook dat ze een grote sociale druk voelen. Ze hebben het idee dat de omgeving van hen verwacht ‘galant’ te zijn als man. Het gevolg is dat de mannen zich vaak gedragen naar de maatschappelijke verwachtingen, ook al denken ze er zelf eigenlijk anders over.”
Spierbundels
“De verschillen tussen gespierde en minder gespierde mannen valt ook op. Juist de spierbundels zeiden het niet belangrijk te vinden dat mannen er op een bepaalde manier uitzien. Mannen die minder gespierd waren zeggen juist dat zij een maatschappelijke druk ervaren als het gaat om hun uiterlijk: zij hebben het idee dat mensen denken dat ‘echte mannen’ gespierd en sportief zijn.”
Samenwerking
“Veel mensen denken dat emancipatie niet meer nodig is. Maar als je naar mannenemancipatie kijkt, dan zie je dat er nog veel te winnen is. Dat je als man wel zou willen huilen, maar denkt dat het niet mag… Dat is eigenlijk best wel erg. De bijeenkomst die IDEM Rotterdam over mannenemancipatie organiseert, is daarom belangrijk.”
“De video’s die wij hebben gemaakt, zijn een mooie aanleiding om bijeenkomsten te organiseren. We willen graag samenwerken met onderwijsinstellingen of sportverenigingen om het gesprek voort te zetten en de bewustwording te vergroten. Er liggen nu kansen. Rotterdamse mannen zijn nu echt bezig met een zoektocht om hun rol te vinden in het emancipatieproces.”
Meer weten
Lees het Stadsbeeld Emancipatie van IDEM Rotterdam of bekijk de video’s van Miss Mengelmoes hieronder.
De Kennisateliers zijn besloten bijeenkomsten voor professionals en andere netwerkpartners van IDEM Rotterdam. Wil je je bij dit netwerk aansluiten? Stuur dan een bericht naar info@idemrotterdam.nl.
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: