De Board brengt meer diversiteit in Rotterdams bestuur
Niet de geijkte kandidaten uit ‘het old boy network’, maar een keur aan frisse bestuurders klaarstomen voor een (vrijwillige) functie bij een van de talrijke Rotterdamse stichtingen en verenigingen. Dat is de ambitie van De Board , een nieuw initiatief van Cultuur Concreet. En voor de nieuwe bestuurders is het misschien wel de eerste stap naar ‘de board’ van een groot havenbedrijf of internationaal dansgezelschap!
De Board (voorheen Bestuur Lokaal) is een wervings- en selectiebureau voor bestuurders van non-profitinstellingen in Rotterdam. Volgens drijvende kracht en projectleider Annet Schipper is het hoog tijd om het bestuur in de havenstad “te vernieuwen, te verjongen en te vervrouwen, want op dit moment kom je wel erg veel mannen op leeftijd tegen. We zoeken enthousiaste kandidaten die aan de slag willen. Om te beginnen als vrijwilliger maar het is de bedoeling dat ze doorgroeien en later een plek krijgen in commissariaten.”
Grote impact
De Rotterdamse markt voor bestuurders is groot: de stad telt 4.500 verenigingen en stichtingen, waarvan er zeker 1.000 zijn die met het voor De Board vereiste bestuur op afstand werken. Denk aan instellingen als het Wijkatelier, Laurens, BOOR of Tesselschade – Arbeid Adelt. Omdat elk bestuur bestaat uit minimaal een voorzitter, secretaris en penningmeester, zijn er zo’n 3.000 bestuurders aan de slag. Annet Schipper: “In al die organisaties wordt heel veel werk verricht. Als het lukt om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren, heeft dat een grote impact op de stad.”
Afstand tot de werkvloer
Natuurlijk zijn er ook talrijke stichtingen en verenigingen met een meewerkend bestuur. “Neem bijvoorbeeld de penningmeester van de voetbalclub die in het weekeinde gewoon een bardienst draait. Hartstikke goed werk, maar daar richt De Board zich niet op. Afstand tot de werkvloer vinden we belangrijk. Een bestuurder heeft immers een controlerende taak en moet ook in staat zijn om moeilijke beslissingen te nemen”, vertelt Annet Schipper.
Doorgroeien
‘In het bestuur’, dat klinkt een beetje elitair maar het is ook gewoon een vak. Bovendien een vak dat je het beste in de vingers krijgt door de praktijk, vindt Annet Schipper. “Een goede bestuurder moet over de nodige vaardigheden en competenties beschikken. Je moet goed kunnen samenwerken, processen doorzien, wat afweten van financiën maar bijvoorbeeld ook weten hoe je sociale media inzet. Kandidaten worden bijgespijkerd door de Zilverkracht, een club van door de wol geverfde bestuurders, zoals een notaris en specialisten op het gebied van financiën en governance.”
Meld je aan
De tijd die een bestuursfunctie kost verschilt sterk per organisatie. Annet Schipper schat dat een kleine start-up ongeveer 2 uur per week van een bestuurder vergt. “Veel jonge mensen hebben de ambitie om naast hun werk ook iets goeds te doen voor de maatschappij. Die hoop ik te kunnen interesseren voor een bestuursfunctie. Werkzoekenden zijn ook welkom want het is een goede manier om je netwerk te vergroten. Of je nu zegt: ‘ik ben werkloos’ of ‘ik ben voorzitter van een stichting’, dat klinkt toch net even wat anders.”
Wie geïnteresseerd is in een bestuursfunctie, kan contact opnemen met Annet Schipper, e-mail annet@cultuurconcreet.nl. Instellingen die op zoek zijn naar goede bestuursleden kunnen zich eveneens melden bij Annet Schipper.
Voor meer informatie ga naar de website van De Board.
Laatste nieuws
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: