Direct naar inhoud

Conferentie Diverscity Rotterdam: Discriminatie pak je samen aan

Gepubliceerd op:

Op 21 maart vond de conferentie Diverscity Rotterdam plaats op het Wolfert College. In samenwerking met RADAR organiseerde IDEM Rotterdam een drukbezochte dag met inspirerende workshops, de lancering van www.diverscity010.nl en een keynote speech van Tofik Dibi.

In oktober 2015 kwam Tofik Dibi publiekelijk uit de kast als homoseksueel. Hij kreeg positieve en negatieve reacties, maar hij was het meest verrast door steun uit onverwachte hoek. “Een groot deel van mijn boek Djinn heb ik geschreven in een shishalounge”, vertelt hij tijdens de conferentie. “Het personeel en de vaste klanten wisten dat ik met een publicatie bezig was, maar niet dat het over mijn geaardheid ging. Dat durfde ik niet te vertellen, omdat ik bang was om niet meer geaccepteerd te worden. Maar na het verschijnen van mijn boek kwam er juist veel steun van hun kant. De eigenaar van de shishalounge organiseerde zelfs de afterparty van mijn boekpresentatie!”

Uit je comfortzone stappen

Het is een zeldzaamheid dat hetero’s voor lhbt’s opkomen, mannen voor vrouwen en niet-moslims voor moslims, stelt Dibi. De belangrijkste boodschap die hij aan het publiek wil meegeven, is dat we ook voor mensen moeten opkomen die niet op ons lijken. “Dat kan alleen als we samen uit onze eigen comfortzone stappen.”

Dagvoorzitter Sergio Belfor vat nog eens samen waarom een conferentie als Diverscity Rotterdam nodig is. “Sinds 2016 stijgt het aantal discriminatiemeldingen, nadat er jarenlang sprake was van een daling. Ook het aantal meldingen over discriminatie wegens seksuele gerichtheid steeg. In 2016 kwamen daar 373 meldingen over binnen, meer dan anderhalf keer zoveel als het jaar ervoor.”

Seksuele diversiteit in de klas

Het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit is essentieel om discriminatie op grond van seksuele gerichtheid aan te pakken. Om die reden lanceerde RADAR het project Diverscity010. Dit initiatief richt zich op leerkrachten uit de laatste groepen van de basisschool en de eerste klassen van de middelbare school, en geeft hen handvatten om het gesprek over seksuele diversiteit aan te gaan in de klas.

Projectleider Mohammed Bencheikh licht toe: “Veel leraren vinden het moeilijk om met leerlingen te praten over thema’s als homoseksualiteit. Op de website van Diverscity010 zijn tientallen toolkits te vinden die daarbij kunnen helpen.” Na de presentatie van de website krijgt het publiek de kans om de Diverscitymeter uit te proberen, een test die speciaal ontwikkeld is om de kennis en acceptatie van seksuele diversiteit in de klas te testen.

Eigen vooroordelen

Na de pauze verspreiden de deelnemers aan de conferentie zich over vier verschillende workshops. Voortbordurend op Diverscity010 is er bijvoorbeeld een workshop om intolerantie in de klas aan te pakken, maar ook een workshop om je eigen vooroordelen uit je werk te bannen.

In de workshop ‘Can? Do! Aan de slag met empowerment’ ontdekken professionals aan de hand van een aantal oefeningen hoe zij het beste kunnen optreden tegen discriminatie en uitsluiting. In ‘Uitsluitend emanciperen’ worden de deelnemers opgesplitst in twee groepen, zodat ze zelf ervaren hoe het voelt om uitgesloten te worden. “Ongemakkelijk”, reageert een van hen. Toch blijkt het voor anderen juist moeilijk om uit hun rol van uitsluiter te stappen. “Je bent toch geneigd om ‘aardig’ met de rest mee te doen. Zolang er geen vreselijke dingen gebeuren, duurt het wel even voordat je ingrijpt.”

Een lijst met artikelen