Concrete Blossom wil bi-culturele Rotterdammers naar de stembus krijgen
Jongeren massaal naar de stembus krijgen. Dat is het doel van veel initiatieven die in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gelanceerd werden. Zo is er een Jongerenkieswijzer en trekt De Stembus door het land om de politiek toegankelijk te maken voor de jongste generatie stemgerechtigden.
In Rotterdam legt Studio Narrative de nadruk op bi-culturele jongeren en millennials. Onder de naam Concrete Blossom organiseert het creatief bureau een verkiezingsdebat, talkshows en culturele programmering waarin ingezoomd wordt op de multiculturele stad. Initiatiefnemer Malique Mohamud: “Wat er landelijk gebeurt na 15 maart weet niemand, maar we moeten ons realiseren dat wij invloed kunnen hebben op wat er in ónze stad gebeurt.”
Wat is Concrete Blossom precies?
“Concrete Blossom is een offline platform waarmee we een nieuwe kijk op grootstedelijkheid proberen te forceren. We vertrekken vanuit een diasporisch perspectief. Dat betekent dat we multiculturaliteit en pluriformiteit centraal stellen. Het uiteindelijke doel is om het media- en culturele landschap inclusiever te maken.”
Het eerste project dat jullie vanuit Concrete Blossom lanceren is de Pop-Up Politieke Helpdesk. Wat hopen jullie hiermee te bereiken?
“Deze verkiezingen staat echt iets op het spel. Er heeft een verschuiving van het politieke landschap naar rechts plaatsgevonden. Voor het eerst sinds ik me kan herinneren is het rechts nationalisme genormaliseerd. Het is reëel dat Geert Wilders minister-president wordt, terwijl hij een paar jaar geleden nog weggelachen werd.”
“Met de Politieke Helpdesk willen we bi-culturele Rotterdammers inspireren en triggeren om hun plaats in de samenleving te claimen. Nieuwe stedelingen noemen we ze. Dit is een doelgroep die, als je de meeste politieke partijen en media moet geloven, hulpbehoevend is en vaak benaderd wordt als een probleemgeval. Deze groep moet nu van zich laten horen.”
Hoe moet de Politieke Helpdesk daarbij helpen?
“We willen politiek dichter bij de burger brengen met een combinatie van cultuur, nieuwe media en een vlotte manier van communiceren, toegespitst op onze doelgroep. Zo organiseren we een verkiezingsdebat in Arminius waarbij de regel is: geen witte mensen op het podium. Onder meer Sylvana Simons (Artikel 1), Sadet Karabulut (SP) en Mpanzu Bamenga (D66) worden gedaagd voor een tribunaal van drie bi-culturele Nederlanders die hen het vuur aan de schenen leggen. Onze vraag aan deze kandidaat-Kamerleden is: je zegt bi-culturele Nederlanders te vertegenwoordigen, maar in hoeverre is dat echt waar?”
“De Pop-Up Politieke Helpdesk is nog niet eens open, maar we merken nu al dat onze aanpak effect heeft. Er fietsen mensen letterlijk langs ons kantoor om even aan te kloppen en ‘zet ‘m op’ te roepen. We krijgen heel veel berichten en belletjes van mensen die zich aangesproken voelen. En inmiddels hebben we meer dan honderd mensen om ons heen verzameld die ons helpen met de promotie en organisatie. Zij willen hier echt onderdeel van zijn, ze claimen eigenaarschap. Dat is niet iets dat je van tevoren in een projectplan kunt schrijven of bereikt door alleen een mooi project te bedenken.”
Hoe dan wel?
“Door onderdeel te zijn van de gemeenschap, en deze te dienen en centraal te stellen.”
Waarom richten jullie je alleen op Rotterdam?
“Het is onze thuisbasis, maar vergis je niet, ook in Amsterdam komen mensen in aanraking met Concrete Blossom. Ons websitedomein is .com, dus we hebben zelfs internationale ambities.”
Zou het in dat opzicht slim zijn om de krachten te bundelen met andere initiatieven die jongeren naar de stembus proberen te krijgen?
“Concrete Blossom is een grassroots-initiatief. Dat alles steeds maar gecentraliseerd moet worden, is typisch top-down-denken. We staan absoluut open voor samenwerkingen, maar tegelijkertijd denk ik dat het goed is dat al deze verschillende organisaties naast elkaar bestaan.”
Wanneer is Concrete Blossom geslaagd?
“Als we inhoudelijk sterke en goedbezochte programma’s neerzetten, en het publiek het gevoel geven dat ze niet machteloos staan in het politieke proces. Uiteindelijk kun je nooit achterhalen hoeveel mensen dankzij Concrete Blossom gaan stemmen, maar je ziet wel dat bi-culturele jongeren politiek bewuster worden. Dat komt omdat er een immense behoefte aan is aan een nieuw perspectief. We geven een geluid aan een sentiment dat er al heel lang is en genegeerd wordt. En natuurlijk zijn er nog genoeg mensen die niet voor mogelijk houden dat we samen deze stad kunnen claimen. Op die groep richten we onze pijlen, niet alleen de komende weken, maar ook komende jaren.”
De Pop-Up Politieke Helpdesk opent van 10 t/m 16 maart de deuren in de Blaaktoren (Rijstuin 172) in Rotterdam. Het verkiezingsdebat van Concrete Blossom vindt op 11 maart om 20:00 uur plaats in debatcentrum Arminius. Bekijk de website voor meer informatie over de programmering en tickets.
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
Woordenlijst diversiteit en inclusie
Gepubliceerd op: