Racisme de wereld uit. Dat willen we allemaal. Helaas is er anno 2021 toch nog steeds sprake van racisme, ook in Nederland. Maar wat kun je nou als individu doen? Wat kun je doen om jouw collega’s van kleur te helpen op de werkvloer? Hoe kun je sensitiever worden voor cliënten met een migratieachtergrond? In Het Antiracisme Handboek neemt antiracisme- en inclusie-influencer Chanel Matil Lodik je bij de hand. Ze legt uit wat racisme precies is en op welke – vaak subtiele – manieren het zich uit. En ze geeft allerlei praktische tips voor (witte) mensen om bij te dragen aan de strijd tegen racisme. IDEM Rotterdam mag enkele tips uit het boek met jullie delen.

Algemeen – Zet jouw privilege in

“Als witte werknemer kun jij je makkelijker uitspreken dan je Turkse collega. En dat bedoel ik niet letterlijk; het gaat om de consequenties die er zullen volgen. Je Turkse collega heeft een hogere kans om weggepest te worden dan jij. Als jij een paar andere witte ouders zover krijgt om ook bezwaar te maken tegen het racistische verjaardagsliedje ‘Hanky Panky Shanghai’, is de kans groter dat de onderwijsinstelling het uit haar repertoire schrapt. De Chinese vader krijgt dit in zijn eentje helaas niet zo makkelijk voor elkaar. Die is dan vooral een zeurpiet. Begrijp hoeveel macht witheid met zich meebrengt in de huidige maatschappij en zet die macht in voor de goede zaak. En blijf dat ook doen bij tegenslagen. Blijf het doen als er niks lijkt te veranderen en blijf het ook doen als jijzélf wordt aangesproken op racisme.”

Zorg – Zorgmedewerker, wees antiracistisch

Behandel al je patiënten als individu. Stap af van wat je hebt geleerd over mensen met een bepaalde afkomst. Als je een bepaalde behandeling wel of niet zou moeten geven op basis van ras, graaf dan dieper om te kijken wat de echte reden is voor dit onderscheid. Huidskleur alleen is het in elk geval niet.”

Onderwijs – Antiracisme opnemen in de professionele ontwikkeling

“Ook leerkrachten zelf hebben onderwijs nodig, dus neem antiracisme op in de professionele ontwikkeling van medewerkers. Als onderwijsinstelling is het belangrijk om een klimaat te creëren dat leerkrachten stimuleert om zich professioneel te blijven ontwikkelen. De manier waarop zij naar de wereld kijken, bepaalt voor een groot deel hoe ze invulling geven aan het bestaand curriculum. Bied daarom een cursus aan over onbewuste vooroordelen en antiracisme, zodat alle collega’s zich bewust worden en weten hoe antiracisme er in de praktijk uitziet.

Micro-agressies: Vraag om opheldering

“Pas op het moment dat je je uitspreekt, kan iemand beseffen dat hetgeen wat die persoon zei verkeerd is. In het geval van micro-agressies is het echter van belang dat men zelf dat gedachteproces doorloopt, zelfs bij micro-aanvallen die vrij duidelijk lijken te zijn. Diegene denkt kennelijk dat het geoorloofd is om te zeggen, anders zou het niet zijn gebeurd. Vragen die een gedachteproces op gang brengen zijn: Waarom zeg je dat?, Wat bedoel je precies?, Ik snap het niet, kun je dat uitleggen?, Hé, ik zie dat je je tas wat steviger vastpakt, waarom is dat? Dit zijn vrij neutrale vragen die de persoon in kwestie de kans geven om zelf na te denken over wat er net is gebeurd en zelf tot de conclusie te komen die jij al in je hoofd hebt.”

Bondgenootschap: Blijf openstaan om gecorrigeerd te worden

“‘Allyship is a series of action, not an identity.’ De fout die echt bijna iedereen maakt, dus ook ik, is denken dat je er op den duur wel bent. Dan weet je genoeg! Dan ben je antiracistisch en als iemand je dan corrigeert, is het bijna beledigend. Maar je moet blijven openstaan voor nieuwe ideeën. Je moet blijven openstaan voor andere ervaringen en een andere kijk op de zaken.”

Over Chanel Matil Lodik

Chanel Matil Lodik is oprichter van het platform Meer kleur in de media , dat Nederlandse experts met een migratieachtergrond koppelt aan vertegenwoordigers van de media. Daarnaast geeft ze trainingen en masterclasses bij grote bedrijven en instanties over diversiteit en antiracisme. Onder meer bij het Nederlands Kanker Instituut, gemeente Den Haag, ABN AMRO, KPN, IDTV en Viktor & Rolf. Haar antiracisme-webinars zijn het afgelopen jaar al meer dan 5000 keer gevolgd.

Foto: Bete Photography

Over Het Antiracisme Handboek

Het antiracismehandboek is verschenen in november 2021 bij Uitgeverij Lev.

Prijs: €21,99 |  Pagina’s: ca. 220 | ISBN: 9789400513921