‘Accenten & Tendensen’ volgt ontwikkelingen in Rotterdam
‘Accenten & Tendensen’ is een publicatie over ontwikkelingen in Rotterdam op het gebied van integratie, discriminatie, emancipatie van vrouwen en mannen, en lhbt-emancipatie. De eerste uitgave in deze reeks behandelt de eerste helft van 2016. In het vervolg verschijnt elk half jaar een nieuwe uitgave . Auteur en onderzoeker Mariska Jung vertelt in dit artikel hoe Accenten & Tendensen tot stand is gekomen en welke informatie we kunnen verwachten.
Het is een flink boekwerk, wat voor informatie kunnen we in dit rapport vinden?
“In vogelvlucht bespreek ik uiteenlopende onderwerpen, zoals de opvang van vluchtelingen in de stad, het pleidooi voor een homo-monument, de onrust in Spangen na de arrestatie van terreurverdachten, rechts-extremistische bedreigingen van Rotterdamse moskeeën, segregatie onder spelende kinderen en de oprichting van het Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie. Ook ga ik in op onderwerpen als racisme, etnisch profileren door de politie en de discussie die is ontstaan naar aanleiding van de door wethouder Schneider gepresenteerde Woonvisie Rotterdam.
“Tezamen geven deze onderwerpen als het ware handen en voeten aan de thema’s waar IDEM Rotterdam zich mee bezighoudt. Een thema als ‘emancipatie van vrouwen en mannen’ kan namelijk nogal abstract klinken. Welke maatschappelijke verschijnselen of discussies kan je hieronder scharen die het afgelopen half jaar van betekenis zijn geweest voor Rotterdam? Op basis van discussies in de gemeenteraad en lokale media, en uit netwerksignalen, wordt duidelijk dat het in Rotterdam dan bijvoorbeeld gaat over onderwerpen als machogedrag en straatintimidatie, over de samenhang tussen seksisme en islamofobie, of over eergerelateerd geweld.”
Wat is het doel van dit rapport en voor wie is het bestemd?
“Alle mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen het rapport van de website downloaden en lezen. Het is bedoeld als een informatief document waarin stedelijke ontwikkelingen beknopt worden besproken.
Op deze manier hoeft niet iedereen voor zichzelf een weg te banen door raadsvragen en –antwoorden of recent gepubliceerde onderzoeken van A tot Z te lezen. Dat heb ik gedaan, en het resultaat is een relatief compact overzicht en een bespreking van diverse ontwikkelingen en discussies.
“Pas als duidelijk is wat er speelt in de stad per thema, kunnen verschillende partijen zoals gebiedscommissies, welzijnswerkers, bewonersinitiatieven, zelforganisaties, onderzoekers, beleidsmedewerkers, wethouders, gemeenteraadsleden en anderen met de informatie aan de slag. De publicatiereeks ‘Accenten & Tendensen’ voorziet in deze behoefte aan toegankelijke en verzamelde kennis.”
Wat zijn voor jou de meest opvallende ontwikkelingen in de stad en kan je daar iets over vertellen?
“Het is duidelijk dat Rotterdam actief is op het gebied van lhbt-emancipatie. Dit onderwerp heeft de aandacht van het college van B en W en van de gemeenteraad. Dit is onder andere te zien aan de beleidskaders en de diverse moties die door de gemeenteraad worden ingediend en aangenomen. Ook is een deel van de lhbt-gemeenschap zelf erg betrokken, zoals bij de spontane organisatie van een herdenkingsbijeenkomst naar aanleiding van de Orlando schietpartij.
“Wat hierbij opvalt is dat, ondanks deze aandacht voor lhbt-kwesties, de specifieke problematiek en opvang van lhbt-vluchtelingen de Rotterdamse politiek en samenleving meer verdeelt. Waar burgemeester Aboutaleb zegt een tegenstander te zijn van aparte opvang, steekt Stichting Humanitas als particulier initiatief zelf de handen uit de mouwen voor deze groep.
“Rotterdammers, zowel inwoners als gemeenteraadsleden, zijn vervolgens nog meer verdeeld als het aankomt op opvang, huisvesting en begeleiding van vluchtelingen, ongedocumenteerden en statushouders in het algemeen. Kortom, we zien dus dat sommige onderwerpen iets meer in de aandacht staan en op bredere steun kunnen rekenen dan andere onderwerpen.”
Een lijst met artikelen
-
Nieuw in de Kennisbank: “Diversiteit en Emancipatie”
Gepubliceerd op: -
“Een handicap hoeft geen beperking te zijn”
Gepubliceerd op: