Het recht op je naam
Op dinsdag 10 december 2024, de Dag van de Mensenrechten, organiseert IDEM het webinar ‘Het recht op je naam’. Peggy Wijntuin zal met IDEM in gesprek gaan over de alledaagse aspecten van namen, en hoe dit voor jou als professional in de praktijk eruitziet.
Praktische informatie
👉 Webinar ‘Het recht op je naam’
đź“… Datum: dinsdag 10 december 2024
⌚ Tijd: 15.00 tot 16.30
đź“Ť Locatie: Online
Programma
Het recht op je naam is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoort jouw naam goed bij wie je bent? Heb jij bijvoorbeeld wel eens je naam wat Nederlandser gemaakt, voor het gemak van een ander, of om betere kansen te krijgen bij het zoeken naar een baan? Of speelt die overweging voor jou geen rol?
In de omgang met cliënten is het belangrijk om zulke signalen te kunnen herkennen en erkennen. Je ervaart hoe je als sociaal professional sensitief om kan gaan met namen — met cliënten die hun naam willen eren, én met cliënten die hun naam juist willen veranderen. Denk daarbij aan mensen met een migratie-achtergrond, transgender mensen, en mensen die vanwege trauma een moeilijke band hebben met hun naam. IDEM biedt praktische handvatten die voor zowel de cliënt als de interne administratie passend zijn.
​​​​
Samen met Peggy Wijntuin bespreken we hoe je kan omgaan met discriminatie als iemands naam als “te moeilijk” wordt gezien, of als “niet Nederlands genoeg.” Wat heeft dit voor impact op arbeidsmarktdiscriminatie?
En wat betekent het om, als echo van het koloniale verleden, een Westerse naam te dragen die niet past? Ontelbare mensen hebben namen opgelegd gekregen in de tijd van slavernij, en veel van hen willen deze namen nu veranderen.
In ons webinar doe je kennis op over identiteit, de sociale dynamieken in Rotterdam, en de kracht die elke naam in zich heeft.
Tijdens dit webinar komt het onderwerp kolonialisme aan bod, inclusief slavernij, plantages, lichamelijk en seksueel misbruik van tot slaafgemaakten, en afgenomen en opgelegde namen. Wil je hierover met iemand praten? Dan kan je contact opnemen met Diaspora Wellhouse.
Over de spreekster
Peggy Wijntuin is adviseur Nederlands koloniaal en slavernijverleden. Zij zat in de Rotterdamse gemeenteraad en is initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam en het onderzoek naar het Rotterdamse koloniaal en slavernijverleden. Thema’s als diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid zijn aandachtspunten. Wijntuin is de trotse bezitter van onder meer de Wolfert van Borselenpenning en een koninklijke onderscheiding.
Jij aan zet
Wil je zelf een vraag stellen aan Peggy, of een casus voorleggen om te bespreken? Dan kan je dat alvast vooraf met ons delen. Klik hier om je vraag of casus naar ons te sturen.
Aanmelding
Een lijst met evenementen
-
-
Presentatie en gesprek rond het boek “Tuning In: Darimana?”
-
Samenwerking
Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
-
-