Leerlab: Jij begrijpt me!
Datum:
Locatie: Theater Babel, Eendrachtsstraat 79, 3012 XH Rotterdam

Op maandag 23 juni nodigt IDEM je van harte uit voor ons 3e leerlab, met als thema: “Jij begrijpt me!”
Tijdens deze gezellige workshopmiddag in Theater Babel gaan we diep in op inclusieve communicatie. Hier krijg je praktische handvatten mee over de omgang met zichtbare én onzichtbare beperkingen. Je gaat in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen. In de interactieve workshops kan je zelf ervaren welke struikelblokken er bestaan, welke impact die hebben op inclusie, en hoe je met jouw communicatie je doelgroep helemaal bereikt.
Je hebt de keuze tussen 2 workshops:
- Digitale toegankelijkheid voor iedereen
- Communiceren in begrijpelijke taal (met focus op licht verstandelijke beperking)
Tussendoor eten we samen, en is er ruimte om te netwerken.
Let op: aanmelden is verplicht, met het aanmeldformulier onderaan deze pagina.
Praktische informatie
⌚ Tijd: Inloop om 12:30, start 13:00
📍 Locatie: Theater Babel, Eendrachtsstraat 79, 3012 XH Rotterdam
Programma
12:30 – Inloop
13:00 – Introductie en kennismaking
13:30 – 1e helft workshops
15:00 – Netwerkhapjes
15:45 – 2e helft workshops
17:15 – Gezamenlijke afsluiting en ruimte voor dialoog
17:30 – Einde
Over de workshops
- Digitale toegankelijkheid voor iedereen: Het Netwerk Digitale Inclusie bouwt aan een Rotterdam waarin ouderen, mensen met een beperking, mensen met een taalachterstand en mensen met weinig digitale vaardigheden allemaal sterker staan in digitale communicatie. In deze workshop leer je eerst hoe je jouw digitale communicatie zo begrijpelijk mogelijk maakt. Daarna leren we van de experts en ervaringsdeskundigen van Accessibility hoe websites aanvoelen als je een beperking hebt: we ervaren bijvoorbeeld kleurenblindheid, en tremoren in je handen. Ook jouw website mag worden getest!
- Communiceren in begrijpelijke taal: MEE Rotterdam Rijnmond neemt je mee in eenvoudige, duidelijke communicatie. Samen met ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking (LVB) gaan we in gesprek over een inclusieve benadering, die voor écht iedereen te begrijpen is. Hoe kan je jouw woorden zo neerzetten dat je helemaal aansluit bij je doelgroep? Tijdens deze workshop leer je het!
Uitgebreide informatie over de sprekers en organisaties vind je onderaan deze pagina, onder het aanmeldformulier.
Voor wie?
Onze doelgroep bestaat uit professionals en vrijwilligers in het sociaal domein. Hoor je niet bij deze doelgroep, maar wil je wel graag meedoen? Ook dan ben je van harte welkom! Deelname is gratis.
Focusgroep
Help ons IDEM te verbeteren! We willen graag beter begrijpen wat sociaal professionals zoals jij nodig hebben op het gebied van anti-discriminatie, diversiteit en inclusie. Daarom willen we je uitnodigen voor een focusgroep. Wil jij hieraan deelnemen en je inzichten met ons komen delen? Je bent dan al om 11.30 uur welkom in Theater Babel. IDEM verzorgt voor deelnemers aan de focusgroep de lunch.
Meld je hier aan!
Over de sprekers

Kelly Oostlander coördineert het Netwerk Digitale Inclusie in Rotterdam: een mooi netwerk met zo’n 50 partners dat zich inzet om de digitale toegankelijkheid voor alle inwoners van Rotterdam mogelijk te maken. Niet alleen door automatisering, maar ook door menselijk contact en ondersteuning. Kelly houdt zich daarnaast als zelfstandige bezig met diverse projecten rondom leven lang ontwikkelen. Veel van haar aandacht gaat hierbij naar toegankelijk maken van mogelijkheden en het verbinden van motivatie en mogelijkheden om te leren.

Ana Julia Moreno is expert en trainer digitale toegankelijkheid bij Accessibility. Na 20 jaar in het onderwijs, én ervaring met website development (front end en back end), zet zij zich nu in voor kennisdeling over toegankelijke websites. Samen met een ervaringsdeskundige nodigt Ana je uit om zelf te ervaren hoe toegankelijk jouw website is, en hoe we de wereld toegankelijker kunnen maken.

Dorieke Schuurmans is werkzaam binnen het team Groepsvoorlichting van MEE Rotterdam Rijnmond. Dit team geeft trainingen en voorlichtingen over omgang en communicatie met mensen met een beperking binnen de gemeente Rotterdam. Dit doet het team altijd samen met ervaringsdeskundigen, op het moment is dat een groep van 41 vrijwilligers met diverse beperkingen. Tijdens een bijeenkomst geven de ervaringsdeskundigen de deelnemers een kijkje in hun leven: wat gaat er goed, en waar is nog winst te behalen om mee te kunnen doen binnen de samenleving? Verder testen zij communicatie op duidelijkheid, en locaties op toegankelijkheid.
Evenementen
-
IDEM-Conferentie: Pride 2025!
-
Conferentie
Locatie: Timmerhuis (Auditorium), Halvemaanpassage 1, Rotterdam
-
-
Kennisatelier: Ouderen vandaag en morgen
-
Kennisatelier
Locatie: Huis van de Wijk Lombardijen (in de sportzaal), Menanderstraat 89, Rotterdam
-