Direct naar inhoud

Webinars van IDEM Rotterdam

Gepubliceerd op:

Regelmatig organiseert IDEM Rotterdam webinars over inclusie, diversiteit en emancipatie.

Op deze pagina vind je een handig overzicht van onze webinars, en kan je ze direct terugkijken.

Spreek mee, verander mee: inclusief taalgebruik

In samenwerking met wethouder Faouzi Achbar en de organisatie Trans In Eigen Hand heeft IDEM het webinar ‘Spreek mee, verander mee’ georganiseerd. Het thema is inclusief taalgebruik dat past in de maatschappij van nu.

In het kader van Pride leggen we de focus op de LHBTQIA+-gemeenschap en een sensitieve omgang met genderdiversiteit, maar ook andere invalshoeken komen natuurlijk aan bod.

Na het kijken van dit webinar ben je in staat om met verbindende taal aan de slag te gaan in je eigen (werk)situaties, en om andere collega’s te inspireren hetzelfde te doen.

Klik hier om het webinar “Spreek mee, verander mee” te kijken.

Zorgen zonder stigma: hoe maak je hiv bespreekbaar in je werk?

In het kader van Wereld Aids Dag heeft de GGD in samenwerking met IDEM een webinar georganiseerd over hiv/aids, en hoe dit nog steeds een rol speelt in zorg en hulpverlening in Rotterdam. 

Tijdens het webinar geeft de GGD praktische tips om sensitief in gesprek te gaan over seksuele gezondheid. Of dit nu preventief is als jongerenwerker, of met een patiënt met hiv/aids waaraan je zorg verleent. 

Na dit webinar heb je meer kennis over hiv en aids, en kun je met vertrouwen het gesprek hierover aangaan. Uitgebreide informatie over dit onderwerp vind je ook in onze vraagbaak.

Klik hier om het webinar “Zorgen zonder stigma” te kijken.

Het recht op je naam

Op de Dag van de Mensenrechten 2024 heeft IDEM het webinar ‘Het recht op je naam’ georganiseerd. Peggy Wijntuin ging met IDEM in gesprek over de alledaagse aspecten van namen, en hoe dit voor jou als professional in de praktijk eruitziet.

Het recht op je naam is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoort jouw naam goed bij wie je bent? Heb jij bijvoorbeeld wel eens je naam wat Nederlandser gemaakt, voor het gemak van een ander, of om betere kansen te krijgen bij het zoeken naar een baan? Of speelt die overweging voor jou geen rol?

In de omgang met cliënten is het belangrijk om zulke signalen te kunnen herkennen en erkennen. Je ervaart hoe je als sociaal professional sensitief om kan gaan met namen — met cliënten die hun naam willen eren, én met cliënten die hun naam juist willen veranderen. Denk daarbij aan mensen met een migratie-achtergrond, transgender mensen, en mensen die vanwege trauma een moeilijke band hebben met hun naam. IDEM biedt praktische handvatten die voor zowel de cliënt als de interne administratie passend zijn.
​​​​
Samen met Peggy Wijntuin, adviseur Nederlands koloniaal en slavernijverleden, bespreken we hoe je kan omgaan met discriminatie als iemands naam als “te moeilijk” wordt gezien, of als “niet Nederlands genoeg.” Wat heeft dit voor impact op arbeidsmarktdiscriminatie?

In ons webinar doe je kennis op over identiteit, de sociale dynamieken in Rotterdam, en de kracht die elke naam in zich heeft. 

Klik hier om het webinar “Het recht op je naam” te kijken.

Discriminatie maakt ziek

Op 24 april organiseert IDEM het webinar ‘Discriminatie maakt ziek.’ Samen met de experts van Pharos, het landelijk expertisecentrum op het gebied van gezondheidsverschillen, gaan we in gesprek over het effect van discriminatie op de mens. We kijken naar het perspectief van de hulpverlener én de patiënt.

In het kader van het Jaar van de Vrouw zetten we in het bijzondere de schijnwerpers op “vrouwenkwaaltjes” — aandoeningen die vooral bij vrouwen voorkomen, en die lang niet altijd serieus worden genomen, met grote medische gevolgen van dien. 

Het webinar vindt plaats van 15:00 tot 16:30. Schrijf je nu in!