More

12 februari 2019 20:15

Maastheater

St. Jobsweg 3

010-2002509

Op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi op perron vier van station Den Haag Hollands Spoor doodgeschoten door een politieagent. Hij was 17 jaar en bleek ongewapend. Een noodlottige samenloop van omstandigheden. De drie witte acteurs van Firma MES lopen wekelijks over hetzelfde perron. Het had hen ook kunnen overkomen. Toch? Dit voorval, dat tegelijk naast de deur én ver van hun bed lijkt, is een motivatie om te onderzoeken: hebben sommige mensen meer kans de verkeerde persoon op de verkeerde plaats te zijn? Firma MES presenteert een live-reconstructie van deze gebeurtenis.

Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door het politierapport met getuigenverslagen en interviewde betrokkenen. Aan de hand hiervan vormt Firma MES zich een beeld: wat gebeurde er die ochtend precies? Wie was Rishi? Wie was de agent die hem neerschoot? En hoe kan het dat verschillende waarheden met elkaar botsen?

Makers
Firma MES is het huisgezelschap van Theater aan het Spui. De groep leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht en maken sinds 2009 theater op bijzondere plekken in en buiten Den Haag. Ze willen een groot publiek aantrekken. Bestaande uit al die jonge en oude mensen die wel van cultuur houden maar nog niet snel naar het theater gaan. Ze vertellen verhalen met kritisch optimisme, een persoonlijke invalshoek, humor en actuele thema’s.