Rotterdam is een stad met vele culturen. Culturen die vaak een emancipatiestrijd moesten voeren om een volwaardige plek in de stad te krijgen. De gay cultuur heeft ook zo’n strijd gevoerd. ‘Out in Rotterdam’ laat in woord en beeld zien hoe de gay emancipatie zich in de afgelopen honderd jaar ontwikkelde, van de eerste bijeenkomsten tot onze tijd.

DIG IT UP heeft met historicus Aad Koster een eeuw gay geschiedenis in de Maasstad in kaart gebracht. Die geschiedenis levert een bijzonder beeld op van honderd jaar emancipatie sinds de oprichting in 1919 van de Rotterdamse afdeling van de Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK). De gay emancipatie kende vele hindernissen, maar er werd ook veel bereikt.

‘Out in Rotterdam’ bestaat uit een expositie in de galerie, samengesteld uit foto’s van Arie Versluis en zoldervondsten die door Rotterdammers zelf ter beschikking zijn gesteld. De expositie wordt aangevuld door blogs op de website over de belangrijkste gebeurtenissen in de afgelopen honderd jaar.

Ten slotte zijn er naast de expositie verschillende activiteiten, zoals een lezing, verschillende happenings en reünie van bezoekers van Cosmo, lange tijd een hotspot in het uitgaansleven van gays. Al met al geeft ‘Out in Rotterdam’ een heel divers beeld op de gay cultuur in de stad en de wijze waarop zij een onderdeel is geworden van de stadscultuur.

DIG IT UP is een galerie en erfgoedlab over de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt opgespoord en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad. Door middel van Rotterdamse Zolder Vondsten (RoZoVo) zoekt DIG IT UP door middel van doelgerichte interactie met het publiek uniek materiaal bij mensen thuis. Voor ‘Out in Rotterdam’ is RoZoVo omgedoopt in Roze Zolder Vondsten. Materiaal is nog steeds welkom.

‘Out in Rotterdam’ opent op zondag 16 juni om 15.30 uur en duurt tot en met 29 september 2019. Schiedamsedijk 62-A, open op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.