Black Lives Matter, natuurlijk. Maar wat is er mis met de leus ‘All lives matter’? Standbeelden of de gouden koets die uit het straatbeeld moeten: waarom kan er niet gewoon een bordje bij?  

Racisme wordt steeds breder besproken in de samenleving. Ook in Rotterdam staat het onderwerp hoog op de politieke agenda. Zo gaat het geld dat bespaard wordt door het afgelasten van de vuurwerkshow op oudejaarsavond zelfs naar racismebestrijding. Maar is het niet logisch dat racisme niet oké is?  

In het Kennisatelier ‘All lives matter: ja toch, niet dan?’ gaan we dieper in op deze vragen. Hoe kan iets racistisch zijn als je het niet zo bedoelde? Hoe is racisme ontstaan? Welke sporen van het slavernijverleden zijn nog altijd zichtbaar in Rotterdam? En hoe speelt cultuur een rol in alledaags racisme?  

Om deze vragen samen te kunnen beantwoorden, gaan we tijdens het Kennisatelier op 5 november in op de historische context. Volgend jaar organiseren we de follow-up, waarin we op zoek gaan naar oplossingen en concrete handvatten om racisme aan te pakken. 

Aanmelden!

Praktische informatie 

Wanneer? 

Donderdag 5 november  

Hoe laat? 

Van 10.00 tot 12.00 uur 

Waar? 

Online, via Zoom. Na aanmelden ontvang je de Zoom-link per mail.  

Programma 

10.00 uur introductie door IDEM-onderzoeker Afiah Vijlbrief  

10.05 uur Tessa Hofland (journalist en historicus) over haar podcast ‘Nooit bewust opgeslagen’ en hoe zij als witte vrouw besloot het slavernijverleden van Rotterdam te onderzoeken 

10.30 uur Dr. Maria Luce Sijpenhof over ras en racialisering: hoe hebben ideeën van vroeger invloed op het heden?  

11.00 uur Leal van Herwaarden (HiphopHuis, activist, spreker) over alledaags racisme, zoals verschillende vormen van micro-agressie. 

11.30 uur panelgesprek

11.45 uur evaluatie en afsluiting

Na iedere presentatie is er ruimte voor vragen. 

De prachtige illustratie is van Ez Silva.